Sondajul ”Barometrul Opiniei Publice” lansat miercuri la Chișinău de Institutul de Politici Publice reconfirmă numele favoriților Igor Dodon (pro-rus) și Maia Sandu (pro-european) la funcția de președinte al Republicii Moldova, relatează Report.md.

Potrivit studiului sociologic, 18,5% dintre moldoveni ar vota pentru liderul socialiștilor, Igor Dodon. Maia Sandu ar obține aproape 13% din voturi.

Pe poziția a treia se situează liderul protestatarilor pro-europeni, Andrei Năstase, cu 7,7%. Doar mai puțin de 5% din cetățeni îl mai vor în funcția de șef al statului pe liderul comunist Vladimir Voronin, iar liderul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă, înaintat de partid la funcția de președinte, ar aduna 2,6% din voturi.

Rata indecișilor este foarte mare - de 30%.

Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 30 octombrie 2016.

PD, PL și PLDM – pe cale de dispariție

Sondajul arată că partidele care au dominat scena politică începând cu 2009 (PLDM, PL și PD) nu ar mai trece pragul electoral de 6%. Încrederea în aceste formațiuni a scăzut de două ori față de luna noiembrie, ajungând la cel mai jos nivel înregistrat vreodată.

PD (care controlează momentan puterea) ar acumula doar 4,9%, PPEM (care are 2 deputați în actualul Parlament) - 4,7%, PL- 2,7%, iar PLDM (al cărui lider, Vlad Filat, se află în arest) - 0,6%.

Aproape 90% dintre respondenți consideră că Republica Moldova nu este guvernată în prezent de „voința poporului”, iar peste 75% nu cred în alegeri libere și corecte. 86% din respondenți cred că direcția în care merg lucrurile în Moldova este greșită, iar 70% cred că schimbarea actualei guvernări ar duce la îmbunătățirea situației social economice.

Forțele pro-ruse ar deține 64 de mandate din 101

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cinci partide ar accede în Parlament: Partidul Socialiștilor (cu 28% din voturi – echivalentul a 31 de mandate din totalul de 101), „Partidul Nostru” (condus de pro-rusul Renato Usatîi – cu 18,7% - 22 de mandate), Partidul Acțiune și Solidaritate (la crearea căruia lucrează Maia Sandu – cu 17,4% - 20 de mandate), Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” (cu 14,1% - echivalentul a 17 mandate) și, posibil, Partidul Comuniștilor (cu 8,2% - 11 mandate).

Comparativ cu sondajele precedente, popularitatea tuturor acestor formațiuni, cu excepția PCRM, este în creștere.

11% dintre moldoveni au încetat să mai fie pro-europeni în doar 4 luni

Nemulțumirea față de partidele guvernante, care se declară pro-europene, se reflectă și în opțiunile privind vectorul extern de dezvoltare. Sondajul atestă o ușoară scădere a numărului pro-europenilor și o creștere a numărului celor care își doresc integrarea în Uniunea Vamală patronată de Rusia.

O eventuală aderare la UE ar fi susținută de 36% față de 47% care ar opta pentru vectorul pro-estic. Conform sondajului din decembrie 2015, cota pro-europenilor era de 45%. Aceasta în condițiile în care după căderea regimului comunist în 2009, ponderea pro-europenilor era de peste 62%.

A scăzut considerabil și numărul susținătorilor aderării Moldovei la NATO. Doar 11,4% din respondenți ar fi gata să voteze pentru aderarea țării la Alianța Nord-Atlantică, cea mai mică cotă din 2003 până în prezent.

Citește articolul integral pe Report.md.