Alegerile libere și democratice sunt o precondiție pentru sprijinul european de orice natură, iar desfășurarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie va avea un impact important asupra relațiilor Republicii Moldova cu UE, spune Siegfried Mureșan.

Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL, a co-prezidat cea de-a opta reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova, la care au participat reprezentanți ai Parlamentului European, ai Parlamentului Republicii Moldova, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene și al Serviciului European de Acțiune Externă.

„Uniunea Europeană a fost și este tot timpul alături de cetățenii Republicii Moldova. Ajutorul și asistența macrofinanciară din partea UE au reprezentat un sprijin substanțial pentru cetățenii Republicii Moldova în aceste perioade dificile”, spune Siegfried Mureșan.

El a explicat că UE a pus la dispoziția Republicii Moldova fonduri europene nerambursabile în valoare de 108 milioane de euro pentru nevoile urgente în toată această perioadă de criză. În plus, Uniunea Europeană oferă și o asistență macrofinanciară suplimentară de 100 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să atenueze efectele crizei COVID-19 și să continue reformele necesare pentru a susține redresarea economică. Aceste finanțări vin în completarea asistenței macrofinanciare în curs, în valoare de 30 de milioane de euro.

„În acest sens, așteptăm ca autoritățile de la Chișinău să întreprindă măsuri eficiente de redresare economică, pentru a consolida baza unei economii stabile, mai durabile și mai rezistente în fața viitoarelor crize”, mai spune eurodeputatul. 

Potrivit unui comunicat de presă, europarlamentarii din mai multe grupuri politice și reprezentantul Serviciului European de Acțiune Externă și-au exprimat nemulțumirea cu privire la neregulile observate în procesul de înregistrare preliminară a cetățenilor Republicii Moldova pentru votare în străinătate. Oficialii europeni sunt, de asemenea, îngrijorați cu privire la dezechilibrele în decizia Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în afara țării.

„Am menționat importanța integrității procesului electoral și necesitatea ca alegerile prezidențiale să se desfășoare într-un mod liber, corect și transparent. Alegerile libere și democratice sunt o precondiție pentru sprijinul european de orice natură, iar modalitatea în care se vor desfășura alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va avea un impact important asupra relațiilor UE - Republica Moldova”, a punctat Mureșan. 

Eurodeputații le-au reamintit parlamentarilor din Republica Moldova despre necesitatea îndeplinirii tuturor angajamentelor asumate, dar și implementării reformelor necesare în domeniul justiției, care să garanteze independența, imparțialitatea și eficiența sistemului judecătoresc, reforme ce vor oferi un climat de afaceri consolidat prin respectarea statului de drept, și reforme ce vor intensifica lupta împotriva corupției, precum și spălării banilor.

„În acest context mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa progresului substanțial în cazul fraudei bancare din 2014. Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de rezultate concrete în investigarea furtului miliardului. Recuperarea fondurilor este primordială, iar cei vinovați trebuie trași la răspundere fără întârziere”, mai spune Mureșan.

Uniunea Europeană rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova, adaugă eurodeputatul. „Noi vom continua să susținem implementarea reformelor și parcursul european al Republicii Moldova și vom ajuta cetățenii acestei țări. Iar de la autoritățile de la Chișinău așteptăm o deschidere mai mare în vederea implementării tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democrației și dezvoltarea economică în Republica Moldova”, a punctat el.