Proiectele de legi privind reforma fiscală, inclusiv amnistierea fiscală, adoptate joi de către Parlament, avantajează și poartă grija persoanelor cu bani mulți și murdari, spune Veaceslav Negruța, de la Transparency International Moldova.

Veaceslav Negruța a declarat la postul de televiziune TV8, că, în privința cotei unice la impozitul pe venit în mărime de 12%, în formula care a fost propusă, ea se obține pe două direcții: prin reducerea cotei de la 18% la 12%, cu care se impozitează oamenii cu venituri mari, iar cota de 7% cu care se impozitează veniturile mai mici, a fost majorată până la 12%, relatează IPN.md.

Conform calculelor efectuate de Transparency International Moldova, se arată foarte clar că beneficiarii de la această cotă unică este categoria de cetățeni cu venituri mari și foarte mari.

”În buzunarul lor, în fiecare lună, va rămâne câte 2-3 mii de lei. Când vorbim de domenii cum ar fi agricultură, medicină, educație, ceea ce va rămâne în plus în buzunarul omului, este în proporție de 6-30 de lei”, a spus Veaceslav Negruța.

Totodată, prevederea privind cota unică de impozitare duce la o gaură în bugetele publice locale. Toate primăriile vor fi lipsite, în total, de suma de circa 700-800 de milioane de lei anual pentru că bugetele locale depind de impozitul pe venit al persoanelor fizice. ”Noi putem să ne trezim mâine-poimâine că primăriile n-o să aibă cu ce plăti ceea ce ține de activitățile locale”, a explicat expertul.

Veaceslav Negruța a atras atenția că amnistia fiscală din acest an, a doua încercare după 2016, reprezintă o nouă tentativă de readucere în țară și legalizare a unor mijloace care au fost anterior extrase din sistemul bancar din Republica Moldova, nu se exclud și alte mijloace cu probleme din diverse jurisdicții prin legea cetățeniei prin investiții.

Negruța a mai spus că legea adoptată joi în Parlament nu este altceva decât legalizarea ilegalităților admise anterior și este punctul final în toată opera jafului bancar care s-a întâmplat în Republica Moldova.

În 2014, din trei bănci moldovenești s-a furat 1 miliard de dolari – echivalentul a 13% din Produsul Intern Brut al țării. În 2016, actuala guvernare a convertit fondurile fraudate în datorie internă de stat, iar întreaga povară a fost pusă pe umerii cetățenilor pentru următorii 25 de ani, relatează Report.md.

De data aceasta, democrații au ”împins” așa-numita ”reformă fiscală” prin trei proiecte – 282, 283 și 284. Acestea au fost introduse în ordinea de zi pe furiș - fără dezbateri publice și fără publicarea lor pe site-ul Parlamentului. Proiectul 284 se numește cochet ”…privind declararea voluntară și stimularea fiscală”. Potrivit prevederilor proiectului, cine are bani sau proprietăți nedeclarate le va putea legaliza până la sfârșitul anului contra unei taxe de 3%. Guvernanții spun că nu urmăresc prin aceasta legalizarea banilor furați de la cetățeni, ci aducerea banilor din economia subterană în economia reală. (Detalii, pe Report.md)