Republica Moldova sărbătorește marți 28 de ani de independență, perioadă în care a oscilat între Vest și Est.

În ajun, ministrul rus al Apărării, invitat la Chișinău de președintele prorus Igor Dodon (în contrast cu poziția Guvernului), a inspectat trupele rusești de ocupație din regiunea transnistreană (ele staționează acolo contrar acordurilor internaționale și contrar voinței autorităților moldovene) și a decorat mai mulți militari ruși și transnistreni cu medalia Federației Ruse „pentru fortificarea comunității militare”, relatează Report.md.

Marți, 27 august, s-a împlinit 1 an de la intervenția în forță a poliției împotriva celor aproximativ 70 de protestatari care stăteau jos, la poalele monumentului domnului Ștefan cel Mare, opunându-se regimului Plahotniuc. Printre ei și actualul prim-ministru Maia Sandu, dar și actualul ministru de Interne, Andrei Năstase – momentan parteneri de coaliție cu socialiștii lui Igor Dodon. Toți au fost săltați și duși pe sus, pentru ca președintele (de atunci și de azi) Igor Dodon să poată depune, huiduit sub fanfară, flori la monumentul domnitorului. 

„Niciodată în 27 de ani de independență nu a fost ca președintele să nu depună flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Și nu cred că în acest caz, președintele Republicii Moldova, eu, Igor Dodon, trebuie să fie primul președinte care, de ziua Independenței, să nu depună flori. (...) Din 2009 încoace am organizat și eu proteste, dar niciodată nu mi-am permis de Ziua Independenței să blochez depunerea de flori de către corpul diplomatic la monumentul lui Ștefan cel Mare”, comenta atunci Igor Dodon.

Cum schimbă puterea mesajele politicienilor

„Nimeni nu va scăpa de răspundere penală pentru executarea unor ordine ilegale -, atât cei care au fost filmați, cât și cei care se ascundeau sub maști”, se revolta Andrei Năstase, pe Facebook, în 2018, după intervenția în forță a poliției... 

„Dacă credeți că poate fi schimbat un sistem în 2 luni de zile, greșiți. Noi nu suntem ca ei ca să schimbăm oamenii lor cu oamenii noștri! Eu nu vreau să recurg la arbitrariu!”, a spus marți 27 august 2019, Andrei Năstase, răspunzând la întrebarea unui jurnalist despre păstrarea în funcție a unor șefi din polițe învestiți de fosta guvernare. 

„Vinovații, vă asigur, vor răspunde în fața justiției. Dar pentru faptele lor, nu pentru supărările noastre. Doar așa putem merge înainte! Un om liber este un om puternici! Fiți puternici, nu vă temeți! Moldova se schimbă!”, a precizat Năstase.

Tot marți, 27 august, se împlinesc 3 ani de când regimul Plahotniuc (deja eșuat) a sărbătorit Ziua Independenței după garduri metalice și în spatele a câtorva cordoane de polițiști. La distanță de trei ani, Plahotniuc, care a fugit din Moldova după schimbarea puterii, a postat un mesaj de felicitare pe Facebook în care a reamintit că nu se simte în siguranță.

În schimb, pe Igor Dodon nu l-a mai împiedicat nimeni anul acesta să depună flori. Mai mult, conform protocolului, acesta a fost însoțit la ceremonie inclusiv de premierul Maia Sandu și s-a lăudat cu asta pe rețelele de socializare, postând și poze alături de premier: „Astăzi, cu prilejul marcării celei de-a 28-a aniversări a proclamării independenței Republicii Moldova, împreună cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, deputați în Parlament, consilieri prezidențiali și ambasadori acreditați în Republica Moldova, am depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” din cadrul complexului memorial „Eternitate”, ulterior la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Fake news prezidențial

Maia Sandu nu a fost însă, alături de Dodon, la depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, ci doar la monumentul „Maica Îndurerată” (consacrat celor care au murit în 1992 în timpul războiului moldo-rus de la Nistru). În postarea sa însă, Igor Dodon spune altceva, iar în poza atașată, cu momentul depunerii de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare, în locul unde ar fi trebuit să fie Maia Sandu apare un militar din garda de onoare întors cu spatele, care ca și cum ar acoperi-o pe Maia Sandu.

Maia Sandu, alături de Andrei Năstase și alți membri ai Guvernului au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare mai târziu.

Premierul a reamintit despre intervenția în forță a polițiștilor la 27 august 2018 și a menționat că a ținut să revină aici „în mod simbolic pentru a depune flori împreună cu oamenii acestei țări”. „Respectul față de oameni, pentru democrație și libertate este mai important decât protocolul care presupune că de Ziua Independenței prim-ministrul depune flori alături de șeful statului și președintele Parlamentului. Cetățenii liberi astăzi pot veni să sărbătorească Ziua Independenței așa cum trebuie să se întâmple într-o societate democratică. Avem mult de muncă, dar ne bucurăm acum de libertate și felicit toți cetățenii cu acest prilej”, a spus Maia Sandu.

Citiți continuarea pe Report.md.