Autoritățile susțin că au pregătit cadrul legislativ necesar pentru punerea în aplicare a "Pachet Energetic III" al UE. Aceasta ar însemna mai multe posibilități de alegere pentru consumatori, creșterea investițiilor și siguranța energetică.

Experții naționali susțin, însă, că mai sunt încă multe de făcut și atenționează asupra unui posibil eșec din cauza intereselor de grup, precum și a fricii de a nu irita Rusia. Potrivit lor, înaintarea spre "Pachetul energetic III" ar putea eșua din cauza neaplicării legilor de către guvernanți, potrivit Report.md.

Fără o piață bine dezvoltată, fără alternative și fără un organ de reglementare independent și profesionist, legile bune vor rămâne doar pe hârtie.

"În anul 2016 au fost votate toate legile aferente Pachetului Energetic III și urmează să trecem la etapa de implementare printr-o reformă instituțională a operatorilor din piață", a anunțat ministrul Economiei și Comerțului, Octavian Calmîc.

Una din cele mai discutate prevederi ale acestui document, a cărei implementare a fost amânată până în 2020 este separarea procurării energiei, livrării și distribuției. În prezent, compania "MoldovaGaz", de exemplu, sau companii afiliate ei, se ocupă de toate aceste proceduri.

Unul din obiectivele "Pachetului III energetic" este să reducă dependența de o singură companie. Republica Moldova urma să implementeze aceste prevederi începând cu 2016, conform unui acord încheiat cu Comunitatea Energetică Europeană semnat în 2011.

În toamna anului 2012, în timpul unei vizite a premierului de atunci Vlad Filat în Rusia, Kremlinul s-a opus implementării acestor prevederi și, urmare a presiunilor, Chișinăul a solicitat amânarea aplicării prevederilor documentului până în anul 2020.

Octavin Calmîc susține, însă, că în această perioadă Chișinăul i-a explicat Moscovei condițiile acestor noi prevederi:

"În această perioadă am avut discuții și cu partenerii de la Moscova, cu Gazprom-ul privind necesitatea implementării Pachetului III energetic. Îngrijorările lor țineau de termenii optimiști privind implementarea acestui pachet. Există înțelegere din partea operatorilor, în special MoldovaGaz care presupune o reformă instituțională internă și delimitarea sarcinilor: furnizare, transport, distribuție. Toți vor fi supuși acestei restructurări. Acum suntem la etapa de implementare a Pachetului. Suntem în discuții cu operatorii și avem o viziune strategică pentru următorii ani", a spus ministrul Calmîc.

Citiți continuarea pe Report.md.