La ceremonia de învestitură a lui Igor Dodon urma să participe și Dmitri Rogozin. Cursa cu care urma să ajungă acesta, nu a putut ateriza la Chișinău, astfel că a intrat în spațiul României, ajungând la Budapesta. Rogozin are interdicție în UE.

UPDATE

MAE precizează că regimul de sancțiuni instituit de Uniunea Europeană nu interzice survolul spațiului aerian al statelor membre de către persoane aflate în aeronave care efectuează curse regulate.

”Regimul sancționator instituit la nivelul UE prin Decizia 2014/145/PESC a Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei nu interzice survolul prin spațiul aerian al statelor membre UE al persoanelor care figurează pe lista de sancțiuni, care călătoresc la bordul unor aeronave care efectuează zboruri regulate. Instituirea unei astfel de sancțiuni ar fi contrară dreptului internațional public, în mod deosebit dispozițiilor Convenției privind aviația civilă internațională, semnată la Chicago, la 7 decembrie 1944”, explică MAE.

Prin urmare, în situația semnalată nu se aplică regimul de sancțiuni instituit la nivelul UE, cursa AEROFLOT fiind o cursă civilă, regulată.

+++

Dmitri Rogozin a ajuns la Chișinău în cursul nopții trecute, unde s-a întâlnit cu noul președinte al Moldovei, Igor Dodon, ocazie cu care l-a felicitat pe acesta și l-a invitat, în numele lui Vladimir Putin, să viziteze Rusia pe 17 ianuarie 2017.

Rogozin nu a reușit să participe la ceremonia depunerii jurământului de către Dodon, desfășurată vineri, din cauza ceții de pe aeroportul din Chișinău.

+++

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris pe Twitter că, în pofida sancțiunilor împotriva sa, a ajuns în Uniunea Europeană și urmează să plece spre Chișinău atunci când vremea va permite, pentru a se vedea cu președintele Igor Dodon, potrivit News.ro.

+++

Igor Dodon a intrat, vineri, oficial în funcție. Acesta a depus oficial jurământul în fața celor 700 de invitați, alături de președintele interimar al Curții Constituționale Victor Popa, și președintele Parlamentului, Adrian Candu, relatează Agora.md.

”Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, în special familiei mele. În timpul mandatului meu, mă voi preocupa în mod prioritar de mediului de afaceri ai țării. O importanță deosebită o voi acorda sistemului judiciar, iar prioritar va fi asigurarea unui dialog continuu cu societatea civilă și cetățenii”, a declarat Igor Dodon după ceremonia de învestire. ”În această luptă ne-am angajt să asigurăm statalitatea, neutralitatea și identitea moldovenească. Mă voi strădui să fiu un cetățean al tuturor, vă promit că voi face tot posibilul ca să fim mai uniți. Vă promit că nu o să vedeți președintele numai la televizor, dar o dată la trei-patru luni voi merge în teritoriu, apoi voi da darea de seamă în fața cetățenilor ce am reușit să facem”, a mai adăugat Igor Dodon.

 Rogozin, prin spațiul aerian al României

La ceremonia de învestitură a președintelui Igor Dodon urma să participe și vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Cursa charter cu care urma să ajungă Rogozin, nu a putut ateriza pe Aeroportul Chișinău.Avionul făcut mai multe cercuri deasupra Republicii Moldova, tot nu a putut ateriza. Pilotul aeronavei a făcut două tentative de a ateriza, însă fără succes, relatează Unimedia.

Cel mai probabil, avionul companiei Aeroflot nu a putut ateriza din cauza ceții. Potrivit flightradar24.com, aeronava în care se află vicepremierul rus a fost redirecționată spre Budapesta, iar la un moment dat a zburat deasupra României.

Dmitri Rogozin se află pe lista demnitarilor ruși împotriva cărora UE a impus sancțiuni, printre care și interdicția de a intra în spațiul aerian al Uniunii.

Într-un mesaj pe Twitter, Rogozin a confirmat traversarea spațiului aerian al României.  

Oficialul nu este la prima ”ispravă” de acest fel. 

Rogozin a mai intrat în spațiul aerian al României și în 2014, cu ocazia unei vizite în Transnistria.

În mai 2015, vicepremierul rus s-a dus la Tiraspol, pentru a sărbători Ziua Victoriei. Înainte de a ajunge în regiunea separatistă Transnistria, Rogozin a acuzat Kievul că nu i-a permis accesul în spațiul aerian al Ucrainei așa că el a zburat prin spațiul aerian al României, în pofida interdicției UE.