Președintele Klaus Iohannis a susținut joi, într-o declarație de presă comună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că cele două țări au relații cu totul speciale, iar ele sunt tot mai solide cu fiecare zi care trece.

"Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina și să înceapă un război ilegal și sângeros, marcat de atrocități nemaivăzute de multă vreme pe continentul european, împotriva poporului ucrainean. A fost un an extrem de dificil și pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund și direct de consecințele acestui război. Liderii Republicii Moldova și cetățenii săi s-au ridicat însă la înălțimea provocărilor pe care alții le-ar fi considerat probabil insurmontabile. V-ați confruntat cu o criză energetică profundă, inflație galopantă, un număr foarte mare de refugiați, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotarele dumneavoastră și atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetățenii Republicii Moldova", a spus Klaus Iohannis.

Iohannis a reiterat că amenințările din exterior la adresa ordinii democratice constituționale a Republicii Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare, iar în numele României a condamnat oricăror tentative ruse de destabilizare. 

"Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda!Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă. Am solicitat și vom continua să susținem sancționarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova și subminarea ordinii constituționale și a statului de drept", a mai spus președintele nostru.

Șeful statului a adăugat și că România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova și sprijină abordarea responsabilă a țării vecine față de dosarul transnistrean.

Klaus Iohannis a vorbit și despre faptul că, încă de la declanșarea invaziei rusești împotriva Ucrainei, România a acționat prompt și hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar și în cel al Republicii Moldova.

"În plan bilateral, după 24 februarie 2022, România a oferit Republicii Moldova combustibil, sprijin bugetar direct, energie electrică - între 80% și 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este utilizat pentru transportul comercial de gaz către Republica Moldova, un factor esențial în construirea independenței energetice a Chișinăului.În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii noastre, este necesar - și o să acționăm împreună în acest sens - să fim tot mai aproape, tot mai uniți. Vom merge pe acest drum! Așa cum am spus, avem o comunitate de limbă, cultură și istorie, dar și un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică și tot mai unită", a conchis președintele român.

Maia Sandu - mulțumiri și cuvinte de laudă la adresa României

Potrivit acesteia, parteneriatul strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetățeni în multiple domenii. "Așa cum a spus în glumă ministrul Aurescu, <Republica Moldova este, probabil, singurul stat din lume care are doi miniștri de externe în același timp> - și noi îi mulțumim României pentru că este prietenul și avocatul nostru", a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a mai declarat că legătura tot mai strânsă dintre București și Chișinău are un impact direct asupra cetățenilor.

"Suntem tot mai aproape de România, de Uniunea Europeană, de familia noastră. Din păcate, bucuria acestei apropieri este umbrită de tragedia unui război crunt, un război care continuă de un an de zile. Rusia a invadat o țară vecină cu noi, o țară care își dorește să trăiască în libertate și demnitate. Ucraina ține piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor și ajutorului țărilor prietene. Noi, în Republica Moldova, suntem protejați de scutul eroilor ucraineni. Europa este puternică datorită unității și a fermității cu care apără pacea și viața oamenilor", a explicat Maia Sandu.

Republica Moldova trece prin provocări fără precedent, a precizat ea, iar în pragul iernii a trebuit să facă față șantajului energetic din partea Kremlinului.

"Pe parcursul anului, am avut provocări de securitate, cu scopul de a crea haos și de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca țara noastră să cadă. Să poată instaura la Chișinău un guvern marionetă, servil intereselor Kremlinului. Republica Moldova rămâne în picioare, demnă. Hotărâtă în drumul său spre UE, datorită fermității și solidarității oamenilor și ajutorului din partea prietenilor", a spus Sandu.

În acest context, ea a apreciat că "România ne este alături, sincer și dezinteresat", iar în timp ce "unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează".

"Cu sprijinul prietenilor și partenerilor noștri, inclusiv primind ajutor bugetar din partea României, am reușit să oferim compensații oamenilor cu venituri modeste ca să-și poată plăti facturile la gaz, căldură și energie în această iarnă. România ne-a venit în ajutor și ne-a livrat energie electrică atunci când Moldova s-a pomenit fără vreo sursă de curent. Iarna aceasta, am folosit gazoductul Iași-Chișinău, pus în funcțiune în 2021, ca să achiziționăm gaze naturale de pe piața europeană. Aceste măsuri ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. Este pentru prima dată în istoria țării când reușim acest lucru - și vom continua să investim în diversificare și în independența noastră energetică", a comentat președinta Republicii Moldova.

În final, președinta moldoveancă a mulțumi României că ajută Republica Moldova să fie mai puternică: "Recunoștința noastră însoțește angajamentul nostru ferm de a aduce Europa acasă, în Moldova, și de a duce Moldova în rândul țărilor europene, alături de România".