Iurie Bolboceanu, fost deputat democrat, a fost prins în flagrant, în timp ce era cu un spion străin. El a fost racolat, acum câțiva ani, de serviciile străine secrete și periodic transmitea informații cu caracter secret.

UPDATE

Magistrații Judecătoriei sectorului Centru au eliberat un mandat de arestare pe termen de 30 de zile pe numele fostului deputat al Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu.

***

Declarațiile au fost făcute luni de reprezentanți ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și de reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate.

Bolboceanu a fost reținut în flagrant la 17 martie 2017, iar la domiciliul său au avut loc percheziții. Agentul sub acoperire a fost lăsat să plece, deoarece convențiile europene nu permit reținerea unei angajat atașat al unei misiuni diplomatice.

Judecătoria Chișinău urmează să se pronunțe asupra măsurii de arest pentru 30 de zile, solicitată de procurori.

În urma perchezițiilor, la domiciliul fostului parlamentar al PDM au fost găsiți 23.000 de dolari, bani pe care i-ar fi primit drept remunerare pentru informațiile divulgate, precum și un mobil pentru discuțiile cu agentul străin, scrie Unimedia.md.

Întâlnirile dintre Bolboceanu și agentul sub acoperire aveau loc periodic, o dată pe lună. Transferul de informații se făcea printr-un laptop special, iar la fiecare întâlnire Iurie Bolboceanu era remunerat în dolari.

Autoritățile au făcut luni publică informația privind reținerea lui Bolboceanu, după ce Newsmaker.md a dezvăluit, săptămâna trecută, că fostul deputat ar fi învinuit de spionaj și de trădare de patrie, umărirea penală pe numele său fiind pornită încă în 2016, în conformitate cu articolul 337 și 338 al Codului Penal, "Trădare de patrie" și "Spionaj".

Din documentele citate de sursa menționată rezultă că Bolboceanu ar fi avut o relație "mai specială" cu adjunctul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău, Alexandr Grudin.

În martie 2014, Bolboceanu a anunțat în ședința în plen a Parlamentului, că se retrage din grupul parlamentar al PD și  din partid. Iurie Bolboceanu a figurat în  dosarul de corupere a deputaților din Parlamentul Moldovei.

Întrebat atunci de Ziarul de Gardă care este, totuși, motivul părăsirii fracțiunii PD, Boldoceanu a spus: "Voi știți răspunsul mai bine decât mine. Nu am spus totul și clar că viziunile mele nu s-au schimbat. Nu am spus totul, dacă va trebui o să spun".

După părăsirea fracțiunii PD, Iurie Bolboceanu spunea că viziunile sale nu mai coincid cu cele ale fracțiunii și că nu se mai regăsește în acest partid.

Liderul de atunci al PD, Marian Lupu, nu excludea că Bolboceanu ar fi fost "curtat": "Această decizie ne-a surprins, dar și nu prea. Ne-a surprins pe motiv că pe această decizie, fostul coleg nu a anunțat conducerea partidului, nici conducerea fracțiunii parlamentare. Nu ne-a surprins pentru că am primit tot felul de informații cu privire la diferite acțiuni de acest fel. Care din aceste acțiuni sunt adevărate, care nu, doar timpul va demonstra".