Una din condițiile Fondului Monetar Internațional privind semnarea unui nou acord de împrumut pentru Republica Moldova ar fi lichidarea celor trei bănci cu probleme - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Despre acest lucru a declarat prim-ministrul Chiril Gaburici la emisiunea În Profunzime de la Pro TV.

Potrivit lui Chiril Gaburici, noul acord de finanțare cu FMI urmează să fie discutat după alegerile locale din 14 iunie, când la Chișinău va veni în vizită o delegație a Fondului.

 

Un nou acord de împrumut de la FMI urmează să fie discutat săptămâna viitoare. Noi trebui să îndeplinim condițiile înaintate anterior de către FMI, să-i convingem să semnăm acest acord. Una dintre aceste condiții este și lichidarea celor trei bănci. Întreținerea BEM a devenit neprofitabilă pentru Guvern, generatoare de mari cheltuieli. Dacă nu vom semna acest acord de finanțare cu FMI, țara va intra în default. Va trebui să revizuim numărul tuturor angajaților instituțiilor bugetare,

a declarat premierul Moldovei.

Gaburici a susținut și anterior că dacă nu se va ajunge la un acord cu FMI, va fi o perioadă foarte grea pentru Republica Moldova, iar autoritățile vor fi nevoite să recurgă la diferite acțiuni de genul reducerii în masă de cadre, a investițiilor din Bugetul de stat etc.

La mijlocul lunii mai Fondul Monetar Internațional a revizuit radical prognozele privind evoluția economiei Republicii Moldova în anul 2015 și estimează că în acest an PIB va scădea cu un procent, față de creșterea de 3,5% prognozată în raportul din octombrie 2014.

FMI avertizează în ultimul raport că declinul ar putea fi mai mare în cazul în care Republica Moldova nu-și va reduce datoriile din sectorul privat.Totodată prognozele FMI arată că în anul 2015 datoria publică a țării se va majora cu peste 52%, cea mai mare creștere din Europa Centrală, de Est și Sud-Est, aceasta ajungând să reprezinte circa 48% din Produsul Intern Brut, comparativ cu 31,5% în anul 2014 și 23,8% în 2013.Potrivit estimărilor FMI, în anul 2015 pentru prima dată în istorie, datoria externă totală a Moldovei va egala valoarea PIB, în timp ce în 2014 aceasta a constituit circa 78% din PIB.

Instituția a recomandat Guvernului de la Chișinău să urgenteze măsurile de soluționare a creditelor neperformante, să relaxeze piața muncii și să îmbunătățească mediul de afaceri, pentru a evita o degradare substanțială a economiei.

FMI mai recomandă autorităților de la Chișinău să se concentreze pe sprijinirea cererii interne și finalizarea procesului de reparare a bilanțurilor în sectorul privat.Ultimul program cu FMI s-a finalizat doi ani în urmă, iar autoritățile așa-și nu au reușit să semneze un nou acord.

Articol semnat de Mold-Street.com