Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri, la începutul ședinței de Guvern, că gazoductul Ungheni-Chișinău este gata.

”Chiar dacă nu s-a făcut o inagurare a unei investiții extrem de importante pentru România, această investiție este gata, este vorba de gazoductul Ungheni-Chișinău, investiție realizată de Transgaz”, a declarat Orban.

”Odată cu finalizarea acestei investiții există posibilitatea furnizării gazului natural în R. Moldova, gaz natural care să provină din România, oferindu-le astfel o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc”, a mai spus premierul român.

Ludovic Orban a precizat că este o investiție care arată ”determinarea României în a fi alături de cetățenii R. Moldova”.

”Până la 1 august 2020 suntem gata să dăm în exploatare conducta Ungheni-Chișinău. La această etapă, prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 mln m3 de gaze pe zi, iar către 1 decembrie vom putea asigura transportarea a 2-3 mln m3 de gaze pe zi. După instalarea stației de comprimare și reglare de la Gherăești, către 1 ianuarie 2021 vom putea transporta în Republica Moldova 4 mln m3 de gaze pe zi”, a precizat, la finalul lunii mai, directorul Transgaz, Ion Sterian, citat de Timpul.md.

Ungheni – Chișinău are o lungime de 120 km, trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni). Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău.

Prima parte a conductei, corespunzând interconectorului Iași-Ungheni, a fost pusă în funcțiune în anul 2014 și prin ea pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.