Republica Moldova va primi o asistență de 5 milioane de euro de la UE și 3 milioane de euro de la guvernul german, care se vor adăuga celor 37 de milioane de euro deja promise în acest an, a spus ministrul german de externe Annalena Berbock.

„Moldova nu este singură în această criză - UE și țara mea sunt solidare cu dumneavoastră. Ieri a fost luată decizia de a găzdui 2.500 de refugiați ucraineni sosiți în țara dumneavoastră. Înțelegem că acest lucru nu este suficient”, a declarat Baerbock sâmbătă, într-o conferință de presă comună la Chișinău după o întâlnire cu viceprim-ministrul moldovean și ministru al afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu.

Aproape 300.000 de refugiați din Ucraina au ajuns în Moldova, dintre care o treime sunt încă pe teritoriul republicii.

Germania lucrează cu partenerii internaționali pentru a stabili un transport aerian pentru refugiații ucraineni care au ajuns în Republica Moldova, a mai precizat Baerbock, adăugând că guvernul german va aduce 2.500 de refugiați ucraineni din Republica Moldova direct în Germania ca un prim pas, scrie Agerpres, citând mass-media internaționale.

Printre aceste inițiative se numără un "coridor verde" cu autobuze care să circule prin România, precum și zboruri directe de la Chișinău sau via țări vecine, a mai anunțat ea.

"Europa și țara noastră sunt solidare cu dumneavoastră, vom lua refugiați de la dumneavoastră", a subliniat ea.

La rândul său, Popescu a subliniat că „autoritățile moldovenești vor continua să ajute refugiații din Ucraina care se află în țară sau o tranzitează”, dar a cerut ajutor UE, întrucât republica se luptă să facă față acestui flux. În prezent, în țară sunt 131.000 de refugiați, inclusiv 47.000 de copii, pentru care au fost deschise câteva zeci de puncte de primire în diferite regiuni, care asigură cazare temporară, alimente și produse de igienă. Cu toate acestea, după un scurt răgaz, majoritatea oamenilor pleacă în România și în alte țări UE: două treimi dintre refugiați au făcut-o deja.

La rândul său, agenția France Presse a transmis vineri că Franța va primi 2.500 de refugiați ucraineni din Republica Moldova, în cadrul unei operațiuni pe care Comisia Europeană o coordonează „către țările voluntare”. Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a precizat într-o postare pe Twitter că primirea lor a fost decisă de președintele Emmanuel Macron. „Aceasta este prima mare operațiune de acest tip”, a comentat ministrul.

Peste 1,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, potrivit ONU. Dintre acestea, peste un milion erau în Polonia, la data de 11 martie.