Guvernele României și Republicii Moldova s-au reunit vineri la Chișinău într-o ședință comună, în cadrul căreia vor fi semnate mai multe documente bilaterale.

„Ne bucură să vedem acum la Chișinău cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relația cu România! Aceste premise favorabile ne permit să construim o intensă și ambițioasă agendă bilaterală”, a declarat premierul român Nicolae Ciucă, la începutul ședinței comune dintre Guvernele României și Republicii Moldova.

Premierul a amintit că România a acordat în 2020 asistență oficială pentru dezvoltare în beneficiul Republicii Moldova în valoare record de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniul educației.

Nicolae Ciucă a vorbit și de documentele care sunt semnate în cadrul ședinței comune, care se referă la domenii prioritare de cooperare între cele două state.

Printre documentele ce vor fi semnate se numără:

  • Acordurile privind asistența financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro, construirea și consolidarea unor poduri rutiere de frontieră și reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming,
  • Protocoalele de colaborare în domeniul educației, inspecției muncii, și al învățământului militar;
  • Planuri de acțiuni în domeniul justiției și al afacerilor interne;
  • Memorandumuri de înțelegere  în domeniile cercetării, dezvoltării și inovării, securității energetice, precum și în domeniul transformării digitale. 

La rândul său, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a detaliat pentru ce vor fi utilizați banii din asistența financiară furnizată de București.

„Aceste fonduri vor putea fi utilizate inclusiv pentru infrastructura locală, pentru drumuri, școli, rețele de alimentare cu apă. Vor genera locuri de muncă. O parte din fonduri vor fi utilizate pentru a reabilita instituții culturale și proiecte mass-media, consolidând convergența intre spațiile culturale dintre cele două maluri”, a spus Natalia Gavrilița.

„Am promis că vom construi noi poduri fizice și virtuale între cele două maluri ale Prutului și iată că ne ținem de cuvânt”, a adăugat premierul moldovean, menționând podul ce va fi construit la Ungheni, „care va reprezenta un prim pas către ceea ce ne-am dori să fie cândva o zonă metropolitană Iași-Ungheni”.

Oficialii semnează un acord privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state, în urma cărora tarifele pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova vor scădea de cel puțin 10 ori, în timp ce pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif.

Cele două guverne au discutat și agenda europeană a Moldovei, în acest context premierul Natalia Gavrilița menționând că „drumul Republicii Moldova spre Europa trece prin România”.

„Cu regret, pe ambele maluri, ca de altfel în multe țări, resimțim efectele unor crize multiple: creșterea tarifelor pentru energie, efectele sociale și economice ale pandemiei sau nivelul ridicat al prețurilor pentru produsele de bază. Dincolo de crize însă, vom vorbi astăzi despre agendă europeană a Republicii Moldova, despre implementare - în continuare - a Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, despre aprobarea unei noi agende de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană pentru următorii șapte ani, despre noul program de asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene pentru următorii doi ani în valoare totală de 150 de milioane de euro”, a declarat Natalia Gavrilița.