Eurodeputații au dezbătut marți Acordul de Asociere și cel de liber schimb între Republica Moldova și UE și au reamintit guvernanților moldoveni angajamentele pe care și le-au asumat în momentul abolirii de către UE a vizelor, scrie Report.md.

Raportul dezbătut de eurodeputați a fost pregătit de europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Moldova, și propune ca orice decizie privind viitoarele plăți către Chișinău să fie luată numai după alegerile parlamentare și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale.

„Ne dorim să vedem un sector judiciar independent, alegeri libere și o mass media liberă care să funcționeze în Moldova. Încă există un deficit important de viziune europeană în Moldova, iar alegerile parlamentare care se apropie sunt de o importanță capitală pentru viitorul Moldovei și pentru relațiile ei cu UE. Și sper că autoritățile din Moldova vor acționa în conformitate cu principiile europene, pentru că într-o democrație nu contează cine câștigă, ci cum câștigă. Și sper că aceste principii vor fi respectate și că alegerile vor fi organizate conform reglementărilor”, a spus Auštrevičius.

Prezent la dezbatere, comisarul european Johannes Hahn a spus că UE dorește în continuare să se aplice Acordul de Asociere, dar așteaptă același nivel de implicare din partea Moldovei. „Dorim să continuăm să oferim asistență substanțială pentru a îmbunătăți viața cetățenilor moldoveni și suntem gata să ne implicăm inclusiv cu mijloace financiare dacă situația se va schimba. Vom acorda atenție mai ales cetățenilor de rând. Cetățenii nu trebuie să sufere din cauza acestor evoluții politice”, a spus Hahn.

Raportul Parlamentului, care a fost adoptat în ședința de miercuri cu o largă majoritate, se bazează pe 4 piloni:

1. Orice decizie privind viitoarele plăți de asistență macrofinanciară ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare programate pentru februarie 2019 și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de organismele internaționale specializate - în acest context, Parlamentul European reiterează disponibilitatea de a urmări alegerile parlamentare viitoare;

2. Plățile tuturor programelor de sprijin bugetar ar trebui, de asemenea, să rămână în așteptare până când vor avea loc progrese semnificative în ceea ce privește standardele democratice;

3. Între timp, fondurile ar trebui realocate pentru a sprijini societatea civilă și mass-media independentă din Moldova, precum și sectorul privat și autoritățile locale;

4. Se reamintesc clauzele de suspendare a acordurilor UE-Moldova, în special articolele 2 și 455 din AA, precum și referințele anticorupție și de combatere a spălării banilor legate de liberalizarea vizelor.

Regimul fără vize între Republica Moldova și UE este implementat din 2014. Mai mult de 1,5 milioane de cetățeni moldoveni au putut călători până acum, în spațiul Schengen, doar cu pașaportul biometric.

Luni, 12 noiembrie, în Comisia pentru afaceri Externe a Parlamentului European a fost dezbătut un proiect de rezoluție care critică dur mai multe inițiative ale guverării de la Chișinău între care: schimbarea sistemului electoral cu ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și anularea alegerilor locale noi din Chișinău în vara acestui an.

Citiți articolul complet pe www.report.md