Guvernul de la Chișinău și-a angajat joi răspunderea în fața Parlamentului pentru patru proiecte referitoare la un șir de modificări în legile bugetare anuale.

Modificările presupun majorarea veniturilor bugetului de stat cu 52,4 milioane de lei, în special din contul majorării defalcărilor cu 33,9 milioane de lei de la întreprinderile de stat și societățile pe acțiuni cu participarea statului și a donațiilor pentru susținerea bugetului, transmite agenția de presă IPN.md.

Prin asumarea de răspundere, urmează a fi majorate cheltuielile bugetului de stat cu 1 273,3 milioane de lei. Principalele majorări vor fi pentru transferul a 469,6 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) în legătura cu achitarea a 700 de lei la circa 660 de mii pensionari cu venitul mai mic de trei mii de lei lunar (466,3 milioane de lei) și pentru plata îndemnizațiilor pentru urmașii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 (3,3 milioane de lei); alte 428 de milioane de lei vor fi transferate la Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM).

Potrivit Constituției, proiectul pentru care Guvernul își angajează răspunderea intră în vigoare în trei zile (72 de ore) dacă Executivul nu este demis prin moțiune de cenzură.