Donația a fost prevăzută în cadrul Memorandumului semnat pe 22 martie între guvernele celor două țări, pentru acordarea de asistență în domeniul educației, respectiv continuarea programului de donație de microbuze școlare destinate mediului rural.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, este vorba de 96 de microbuze destinate transportului de elevi, respectiv 95 de autovehicule tip 16+1 locuri pe scaune și a unui autovehicul destinat transportului persoanelor cu mobilitate redusă și echipat pentru 2 locuri speciale – fotolii (scaune) rulante. 

Cele 96 de microbuze, care au fost achiziționate de către Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene, sunt complet echipate și pregătite pentru introducerea lor în exploatare, partea română suportând, totodată, și cheltuielile aferente livrării acestora în Municipiul Chișinău. 

Noile microbuze ar urma să ajungă în Republica Moldova în cursul lunii mai și vor fi repartizate în funcție de necesitățile identificate, în mod prioritar școlilor de circumscripție la nivel raional.

Bunurile mobile vor avea culoarea galbenă aplicată prin vopsire pe toată suprafața exterioară și două casete luminoase cu inscripția "TRANSPORT ELEVI”.

România a mai donat Republicii Moldova, în  septembrie 2014, alte 100 de microbuze destinate transportului elevilor.