Președintele Republicii Moldova a anunțat că va declara prin decret prezidențial 2018 drept „Anul Ștefan cel Mare”.

„Am pregătit deja decretul, urmează doar să-l semnez. Anul 2018 va fi declarat 'Anul Ștefan cel Mare'”, a afirmat Igor Dodon, potrivit portalului Agora.md.

Dodon este adept al doctrinei moldovenismului, un curent de sorginte sovietică, care încearcă să demonstreze că moldovenii sunt un popor diferit de cel român, amintește Agerpres. Doctrina moldovenismului este centrată pe personalitatea domnitorului Ștefan cel Mare, prezentat ca „domnitor moldovean”. La 2 iulie se împlinesc 513 ani de la moartea marelui domnitor, notează Agora.md.

În același context, Dodon a declarat că va bloca promulgarea reformei guvernului inițiată de democrații aflați la putere. El a sugerat că această inițiativă ar putea trece doar în anumite condiții, referindu-se la un eventual troc ce ar viza introducerea Istoriei Moldovei și a "limbii moldovenești", întrebat de o jurnalistă din Transnistria pentru ce grafie va opta în cazul reglementării conflictului transnistrean.

„Știți poziția mea. Istoria Moldovei e prioritatea mea principală. Voi insista ca Istoria Moldovei să fie în școli. Limba noastră este limba moldovenească. Dacă nu greșesc la voi (în regiunea transnistreană - n.r.) sunt 3 limbi oficiale - rusa, moldoveneasca și ucraineana - și așa trebuie să rămână. Că va fi în grafie latină sau chirilică, ne vom așeza și vom analiza, pas cu pas (în perspectiva reunificării - n.r.). Dar, noi vom insista pe principiile noastre. Acum va fi reforma guvernului, noi o vom bloca și vom insista pe includerea Istoriei Moldovei în școli”, a declarat Dodon la conferința de presă la care au participat deopotrivă jurnaliști de la Chișinău și Tiraspol.

Încă din timpul campaniei electorale, Dodon a anunțat că va pleda pentru introducerea Istoriei Moldovei în locul Istoriei românilor și interzicerea unionismului.