Președintele Igor Dodon și președintele Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice, Tigran Sarkisyan, au semnat luni un memorandum de cooperare între Comisia Economică Eurasiatică și Republica Moldova.

Asta deși în 2011, Igor Dodon spunea că o potențială integrare în Uniunea Eurasiatică, fără hotar comun, este "neprofesionist” și "utopie”.

Luni, în cadrul forumului "Uniunea Economică Eurasiatică – Republica Moldova”, organizat la Chișinău, Dodon a declarat că Guvernul și Parlamentul trebuie să înțeleagă că nu poți cuceri noi piețe de desfacere, renunțând la cele tradiționale, iar Tigran Sarkisyan a spus că scopul Uniunii Eurasiatice este crearea unei pieți economice unice între țările-membre: "Noi nu avem controale vamale și produsele acestor țări circulă liber”.

Pavel Filip: Dodon se hrănește politic din ostilitățile cu UE

Pe de altă parte, premierul moldovean Pavel Filip susține că memorandumul semnat de Dodon cu Uniunea Eurasiatică este doar "o hârtie fără valoare juridică”.

"Acest gest iese în afara cadrului legal, pentru că Parlamentul este organul suprem care aprobă direcțiile de politică internă și externă”, a spus el.

Filip l-a îndemnat pe Dodon să fie sincer cu partenerii cu care a semnat luni „hârtia” și să le spună din start că documentul este nul.

În opinia premierului, "Dodon se hrănește politic din antagonismele cu UE”.

"Credem că Igor Dodon încearcă să își continue războiul personal împotriva Acordului de Asociere cu UE”, a conchis Pavel Filip.

Citiți continuarea pe Report.md.