Dacă Guvernul condus de Maia Sandu nu ar fi picat pentru inițiativa asumării de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii, ar fi plecat oricum din alte motive, a declarat președintele Igor Dodon.

"Dacă nu plecau prin ceea ce au făcut ei zilele acestea, plecau pentru că nu indexează pensiile, pentru probleme în economie și probleme cu criminalitatea. Deja era pregătit tot. Adică, totdeauna pleca acest Guvern. Sau făceau schimbări în Guvern, eu le-am propus”, a declarat la postul Moldova 1 președintele Dodon, relatează IPN.md.

În opinia lui, Guvernul și-a provocat singur demiterea.

"Nu vorbește cu nimeni, își asumă responsabilitatea pe un proiect anticonstituțional, contrar acordului semnat în coaliție și ne spun că „dacă nu-l votați, eu mă duc în demisie”. Evident că a fost pusă moțiune de cenzură pe lucrul acesta. (...) Rămân pe poziția că ei au făcut-o intenționat, vor să scape de responsabilitate pentru că nu pot face față lucrurilor, pentru că înțeleg că mai departe va fi și mai greu, pentru că unii sunt obișnuiți numai să plece prin călătorii”, a declarat Igor Dodon, adăugând că, dacă executivul își dorea să rămână să lucreze, se găsea o soluție la nivelul conducerii Parlamentului, Președinției și Guvernului.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis marți cu 63 de voturi ale deputaților PSRM și PDM urmare a moțiunii de cenzură înaintate de socialiști. Moțiunea de cenzură a fost depusă după ce Cabinetul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii.

Alianța dintre socialiștii lui Dodon și proeuropenii din Blocul ACUM a început să se clatine după ce ministrul Justiției a anunțat că va anula concursul pentru funcția de procuror general, pentru a împiedica jocurile făcute de oamenii lui Igor Dodon.

După demitere, Partidul Socialiștilor este gata să examineze orice candidatură la funcția de prim-ministru, propusă de președintele Igor Dodon, chiar și fără a avea o majoritate parlamentară, în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu reprezentanții blocului ACUM, a anunțat liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, după consultările avute de socialiști cu președintele R. Moldova.

Potrivit lui Greceanîi, Maia Sandu este vinovată de declanșarea crizei politice. Cu toate acestea, socialiștii propun oficial blocului ACUM să creeze o nouă majoritate parlamentară, însă în alte condiții: fără ca ACUM să-și asume întreaga responsabilitate pe Guvern și ca noul premier să nu fie Maia Sandu, relatează Agora.md.