Guvernarea de la Chișinău va continua implementarea Acordului de Asociere cu UE, „frații români” sunt „parteneri strategici” ai Republicii Moldova, dar „fiecare să fie stăpân la el acasă”, spune președintele Igor Dodon, transmite Report.md.

Președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a lăudat miercuri de la tribuna Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cu rolul pe care l-a avut, împreună cu socialiștii (PSRM), în iunie 2019, la debarcarea de la putere a oligarhului Vlad Plahotniuc, care capturase statul.

„Socialiștii și președintele au fost cei care au dat lovitura de bază fostului regim”, a spus Dodon, acuzându-l pe Plahotniuc de „justiție selectivă”. Asta chiar dacă, la câteva luni de guvernare alături de pro-europeni, socialiștii, coordonați de Igor Dodon, cu votul exponenților regimului Plahotniuc (deputații PDM) propulsați în Parlament, au demis guvernul pro-european condus de Maia Sandu și au învestit un guvern loial președintelui pro-rus - un guvern condus de Ion Chicu, ministru al finanțelor în perioada regimului Plahotniuc.

Opoziția pro-europeană de la Chișinău îl acuză acum pe Dodon că ar fi reușit să recaptureze parțial instituțiile statului după fuga lui Plahotniuc din țară. Dar Igor Dodon a asigurat APCE că, „după luna iunie 2019, în Moldova, se răsuflă mai ușor”: „Oamenii se simt mai liberi! Avem un nou procuror general - un profesionist care va face regulă”, a explicat el.

Întrebat despre declarațiile sale privind interzicerea unionismului în Republica Moldova, Dodon a spus că nu va fi niciodată de acord „cu cei care vor să distrugă statul”. Totuși, iderul de la Chișinău a vorbit despre „frații români” și despre parteneriatul strategic moldo-român, dar a insistat: „Frați-frați, dar fiecare să fie stăpân la el acasă!”

Citiți articolul complet pe www.report.md