Igor Dodon a semnat un decret prin care l-a demis din funcție pe ministrul Apărării, Anatol Șalaru, după ce însăși liderul PL, Mihai Ghimpu, a solicitat președintelui demiterea colegului său de partid din funcția de ministru, relatează Report.md.

Dodon și-a anunțat decizia pe pagina de Facebook: ”Am semnat decretul privind demisia din funcție a ministrului de faimă proastă Șalaru. Îi mulțumesc lui Mihai Ghimpu pentru acest demers și îi sugerez să o facă și în raport cu ceilalți miniștri liberali din Cabinetul actual”.

Președintele susține că Șalaru a încălcat Constituția ”cochetând cu NATO”.

”Reamintesc că acest ministru este cel care a cochetat cu NATO știind foarte bine că suntem o țară neutră conform Constituției Republicii Moldova, a favorizat și a stat în avangarda apariției tehnicii militare americane în Piața Marii Adunări Naționale de Ziua Victoriei, care nu poate fi calificată altfel decât o provocare. A pledat și pledează deschis pentru unirea Republicii Moldova cu România. A disponibilizat numeroși profesioniști din sistemul de apărare și securitate de stat, înlocuindu-i cu persoane apropiate Partidului Liberal și ideologiei unioniste.Toate aceste lucruri sunt incompatibile în mod categoric cu atribuțiile funcționale ale unui ministru în domeniul apărării al unui stat independent și suveran, care are specificate clauze clare în Constituție cu privire la neutralitate”, a explicat Dodon.

Citiți continuarea pe Report.md.