Președintele R. Moldova și-a motivat respingerea prin faptul că remanierea guvernamentală trebuia făcută de Parlament și, în plus, majoritatea candidaților au arătat lipsă de profesionalism și oportunism.

”Am respins candidaturile la funțiile de miniștri. Reieșind din jurisprudența Curții Constituționale și din prevederile Legii cu privire la Guvern, remanierea guvernamentală propusă trebuie să fie efectuată de Parlament”, a scris pe Facebook președintele Igor Dodon.

Dincolo de asta, președintele a susținut că majoritatea candidaților propuși au demonstrat ”inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior”.

”Mai mulți candidați au probleme de integritate și mai grav unii dintre aceștia au fost personal implicați în frauda bancară participînd la luarea deciziilor care au dus la devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova. În contextul dat, candidaturile înaintate de Guvern nu corespund criteriilor specificate. Cu atît mai mult cu cît asupra acestora planează un șir de dubii, reflectate în mai multe investigații jurnalistice și ale organelor de ocrotire a normelor de drept”, a mai explicat Dodon.

Potrivit legii, Igor Dodon este obligat să semneze decretele de numire, dacă prim-ministrul va insista cu aceste nume. În cazul în care acesta va refuza să o facă, procedura se va desfășura ca și în cazul Ministrului Apărării - în luna octombrie, informează Agora.md.

Astfel, Guvernul se va adresa cu un demers de interpretare la Curtea Constituțională, iar dacă Curtea Constituțională îl va accepta, președintele Igor Dodon își va pierde dreptul de semnătură în subiectul legat de aceste numiri, dreptul de a semna fiind preluat de președintele Parlamentului, Andrian Candu.