Preşedintele R. Moldova susţine, într-o postare pe Facebook, că va merge luni să clarifice starea lucrurilor la baza militară de instruire de la Bulboaca.

"În ultimul timp se poartă multe discuții despre poligonul militar de la Bulboaca, despre implicarea americanilor și finanțările care vin din SUA. În calitate de comandant suprem al forțelor armate, în ziua de luni voi merge în vizită de lucru pe poligon, pentru a clarifica pe loc starea lucrurilor”, a scris vineri șeful statului moldovean, relatează Agora.md.

De asemenea, Igor Dodon a susținut că nu va permite ca soldații moldoveni să fie parte a unui bloc militar.

"Să nu uităm că suntem un stat neutru și eu nu voi admite ca soldații moldoveni să fie parte sau piese în mașinăria vreunui bloc militar, fie el din Vest sau din Est”, a conchis Dodon.

Ministerul Apărării beneficiază de un grant în valoare de 1,6 miliarde de dolari utilizați pentru modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca, astfel încât aceasta să permită instruirea militarilor Armatei Naţionale care participă în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii cu mandat ONU.

Aceasta este o iniţiativă a Statelor Unite ale Americii, finanţată de guvernul SUA prin programe de asistenţă externă şi care are drept scop susţinerea capacităţilor de asigurare a securităţii regionale şi internaţionale.

Pauză în livrarea echipamentului militar american pentru armata moldoveană

Joi, agenţia Moldpres, preluată de Europaliberă.org, relata că ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, a confirmat că a intervenit o pauză în livrarea echipamentului militar american pentru armata moldoveană, până se va ști concret la ce exerciții internaționale planifică să participe militarii moldoveni.

Potrivit sursei citate, ambasadorul le-a vorbit jurnaliștilor moldoveni în timpul unei vizite la Poligonul Bulboaca, unde Statele Unite au investit deja peste un milion de dolari în lucrările de modernizare.

Un comunicat al ambasadei menționează vizita, dar nu spune nimic despre donația de echipamente.

În valoare de 12,7 milioane de dolari, aceasta este prevăzută de un program american de sprijinire a operațiunilor de menținere a păcii, programul GPOI, din care este finanțată și renovarea poligonului.

Militarii moldoveni au lipsit anul acesta de la câteva exerciții militare internaționale, după ce președintele Igor Dodon s-a pronunțat împotriva antrenamentelor comune cu NATO.