Decizia a fost luată vineri de președinții celor cinci state membre ale Uniunii, la reuniunea Înaltului Consiliu al UEE, care s-a desfășurat la Bișkek, a scris președintele Igor Dodon pe Facebook.

Dodon a precizat că această zi este una istorică pentru Republica Moldova.

”Decizia principială a fost adoptată – Republica Moldova va primi statutul de stat-observator în cadrul UEE. Pentru aceasta, unanim, au pledat cinci președinți: al Rusiei - Vladimir Putin, al Belarusului - Alexandr Lukașenko, al Kazahstanului - Nursultan Nazarbaev, al Armeniei - Serj Sargsyan și al Kârgâzstanului - Almazbek Atambaiev”, a scris, în limba rusă, președintele moldovean, relatează IPN.md.


Igor Dodon susține că această decizie nu înseamnă că Republica Moldova devine membru al Uniunii Economice Eurasiatice, dar oferă posibilitatea de a cunoaște mai mult principiile de funcționare a Uniunii și oferă, totodată, noi oportunități pentru agenții economici autohtoni.

Republicii Moldova îi este ”sortit să prietenească și cu Vestul, și cu Estul, păstrându-și și întărindu-și neutralitatea și statalitatea”, mai notează Dodon.

Luna trecută, Dodon s-a adresat președintelui Consiliului suprem al Uniunii Economice Euroasiatică, Almazbek Atambaev, cu solicitarea de a acorda Republicii Moldova statutul de observator în cadrul Uniunii.

Pe 3 aprilie, Dodon și  și președintele Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice, Tigran Sarkisyan, au semnat, la Chișinău, un memorandum de cooperare între Comisia Economică Eurasiatică și Republica Moldova.

Premierul moldovean, Pavel Filip, susține că memorandumul semnat de Dodon cu Uniunea Eurasiatică este doar "o hârtie fără valoare juridică”.

"Acest gest iese în afara cadrului legal, pentru că Parlamentul este organul suprem care aprobă direcțiile de politică internă și externă”, a spus el.