Deși Constituția spune că Găgăuzia este teritoriu subordonat Republicii Moldova, șeful statului Igor Dodon va participa la celebrarea proclamării "Republicii Găgăuzia” și Ziua orașului Comrat, scrie presa de la Chişinău.

Conform Constituției Republicii Moldova, Găgăuzia are statut de autonomie și este teritoriu subordonat Republicii Moldova. În ciuda acestui fapt, președintele Igor Dodon intenționează să sărbătoarească "Proclamarea Republicii Găgăuze", scrie Timpul.md.

Anunțul a fost făcut de șeful statului printr-un mesaj scris în limba rusă pe Facebook.

 

"Am avut o întâlnire de lucru cu bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, în care am discutat despre situația din țară. Am acceptat invitația de a participa pe 19 august la «Ziua Proclamării Republicii Găgăuzia»",

a scris Igor Dodon.

Independent.md menționează că 19 august nu este ziua oficială a oraşului Comrat. Găgăuzii sărbătoresc în această zi proclamarea "Republicii Găgăuze", care şi-a anunţat independenţa la 19 august 1990, la congresul deputaţilor de toate nivelurile din sudul Republicii Moldova.

În 1990, îngrijorați de o eventuală reunire a Moldovei cu România, raioanele Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga au proclamat RSS Găgăuzia în cadrul URSS.

Autoritățile de la Chișinău au declarat atunci hotărârea neconstituțională și astfel a început un șir de tensiuni separatiste care au fost aplanate abia în 1995, când Parlamentul Moldovei a recunoscut autonomia teritorială a găgăuzilor şi a adoptat Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei.

Din acel moment formaţiunea separatistă şi-a încetat existenţa, însă găgăuzii marchează crearea Găgăuziei pe 19 august, şi nu pe 24 decembrie, când a fost adoptată Legea privind statutul Autonomiei Găgăuze.