Este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca, potrivit Ministerului sănătății, muncii și protecției sociale (MSMPS) de la Chișinău.

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C -90°C.

Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare, cu respectarea lanțului frig.

Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și trimestrul II. Acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură de +2°C +8°C.

Platforma COVAX este unul dintre cei trei piloni de acces la instrumentele COVID-19 (ACT) Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), care a fost lansat în aprilie de OMS, Comisia Europeană și Franța, ca răspuns la pandemia COVID-19.

COVAX a primit cereri pentru aprovizionarea cu vaccin împotriva COVID-19 din partea a 72 de țări. Însă, la prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova.

Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, R. Moldova va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial.

Republica Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020, prin intermediul scrisorii de intenție, semnată de MSMPS. La 7 decembrie a fost expediată solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19.