Nu există informații concrete că Republica Moldova ar fi amenințată în mod concret din punct de vedere militar sau ar fi fost luată drept țintă de către cineva, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis.

„Atunci când vorbim de războiul din Ucraina, nu avem informații concrete că Republica Moldova ar fi amenințată în mod concret din punct de vedere militar sau ar fi fost luată drept țintă de către cineva. Sigur, au existat provocări în Transnistria, fără ca acest lucru să fi avut urmări concrete. Evident, cu toții am fost îngrijorați, ne-a pus pe gânduri această situație”, a spus Klaus Iohannis, în conferința comună de presă cu președintele german, Frank-Walter Steinmeier.

Președintele a reamintit Republica Moldova este un subiect foarte important în România, care a cooperat foarte bine cu Germania în ceea ce privește relația cu Chișinăul.

Referitor la relația Republica Moldova-NATO, Iohannis nu crede că în momentul actual pot exista inițiative deosebite în ceea ce privește apropierea Republicii Moldova de NATO: „Sigur, există proiecte comune, dar Republica Moldova rămâne un stat neutru”.

În privința unei posibile integrări a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, România susține demersurile Chișinăului, care a depus recent o cerere oficială.

„România a trimis de mulți ani echipe de experți în Republica Moldova pentru a ajuta la integrarea acesteia, astfel încât noi vedem lucrurile la fel cum își dorește și populația din Republica Moldova, unde există o susținere pentru integrarea în Uniunea Europeană. Această susținere a crescut foarte mult în ultimii ani în rândurile populației, ceea ce este un prilej pentru noi să sperăm că Republica Moldova, într-o perspectivă de timp rezonabilă sau previzibilă, va deveni parte a Uniunii Europene. România și Germania sprijină acest lucru”, a spus Klaus Iohannis.