Guvernul de la Chişinău se preocupă de proiecte de legi care nu au nicio legătură directă cu reformele necesare ţării, a susţinut ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, în cadrul emisiunii "Ora Expertizei" de la Jurnal TV.

"Procesul de reforme a încetat, este unul lent. Acum, Guvernul se preocupă de proiecte care nu au legătură directă cu implementarea reformelor. Cred că este forte importat ca Guvernul să pună accentul pe această sarcină”, a declarat ambasadorul SUA la Chişinău, relatează Jurnal de Chişinău.

"Este foarte evident că Guvernul are alte îngrijorări. Ar fi bine ca Guvernul să facă reformele necesare, deoarece implementarea reformelor va ajuta mult mai bine decât schimbarea sistemului electoral", a adăugat James Pettit.

Referindu-se la rezultatele alegerilor prezidenţiale, James Pettit a menţionat că "aceste rezultate demonstrează că în ţară există o dezamăgire, o pierdere de încredere în Guvern".

 

"Dezamăgirile cetăţenilor au început după 2009, pentru că la început exista o speranţă că va fi o îmbunătăţire. Şi după opt ani, am văzut foarte puţin progres. Am văzut multe legi, dar încă mai aşteptăm implementarea lor. Cred că ne pierdem răbdarea cu acest Guvern. Nu este atât de harnic în privinţa reformelor. Mai mult, aş spune că vedem o anumită pauză. Dezamăgirile sunt pentru că oameni au aşteptat aproape opt ani şi nu au văzut o îmbunătăţire economică. În rezultat, vedem că foarte mulţi oameni pleacă din ţară, iar acest lucru este cea mai mare problemă pentru ţară",

a mai spus diplomatul american.

James Pettit a mai declarat că Partidul Democrat a propus schimbarea sistemului electoral pentru a se putea menţine la putere: "Este foarte evident că schimbarea sistemului electoral este dorinţa Partidului Democrat pentru a-şi întări puterea şi influenţa politică. (...) Este foarte clar că OSCE şi Comisia de la Veneţia sunt împotriva modificării sistemului electoral. Sistemul uninominal există în multe ţări, inclusiv şi în ţara mea. Şi sistemul mixt există în alte ţări. Decizia Comisiei de la Veneţia a fost bazată pe situaţia actuală care există aici, în Republica Moldova. Au avut această concluzie pentru că au văzut tendinţa de consolidare a puterii. Este foarte important ca să se ţină cont de sugestiile Comisiei de la Veneţia, pentru că poate ajuta la îmbunătăţirea sistemului electoral într-un mod foarte pozitiv.

Ioniţă: Acum 26 de ani, cetățenii R. Moldova trăiau mai bine decât cei din România

Cu 26 de ani în urmă, cetățenii Republicii Moldova trăiau mai bine decât cei din România, în prezent, însă, statisticile sunt de circa șase ori mai mari în favoarea vecinilor de peste Prut, a declarat, într-un interviu acordat pentru Timpul.md, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Diplomatul român a dat asigurări că e în interesul nemijlocit al României ca Republica Moldova să se înscrie într-un curs european ireversibil, însă a recunoscut că ritmul reformelor este lent.

În viziunea sa, principala problemă a statului moldovean este lipsa de încredere a cetățenilor faţă de autorităţi. (Citiţi interviul pe www.timpul.md)