O delegație din R. Moldova aflată recent la București s-a interesat de modul cum s-a declanșat în România lupta contra marilor corupți, Chișinăul având dificultăți mari la acest capitol, scrie Report.md.

"Investigațiile de genul furtului miliardului de dolari din Republica Moldova sunt complexe, iar din cauza conexiunilor externe, ele pot dura și doi ani. (...) Ar fi bine ca noul procuror al Republicii Moldova să provină din sistemul Procuraturii. (...) Acum, în România, după un efort de 10 ani de luptă contra corupției, am ajuns în punctul când se luptă statul cu mafia”: sunt afirmații făcute de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, Laura Codruța Kövesi, la o întâlnire cu un grup de funcționari și reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova, care s-a aflat într-o vizită de studiu la București, finanțată de "The Black Sea Trust”.

Potrivit șefei DNA, investigații precum furtul miliardului din sistemul bancar al țării se desfășoară anevoios, deoarece informațiile din țările considerate "paradisuri fiscale", solicitate de autoritățile din țara în care s-a comis furtul, vin foarte greu.

Câștigă cel ce are societatea civilă de partea sa

Delegația din Republica Moldova s-a interesat de modul cum s-a declanșat în România lupta contra marilor corupți, Republica Moldova având dificultăți mari la acest capitol, fapt pentru care, de câțiva ani, nu mai primește finanțare externă.

Laura Codruța Kövesi a menționat că rezultatele pe care le are astăzi DNA provin dintr-un efort continuu de 10 ani - perioadă în care politicul a încercat periodic să blocheze DNA, ca să zădărnicească lupta contra corupției mari.

"E o chestiune ciclică în România să se umble la prerogativele DNA fie prin dezincriminarea unor infracțiuni, limitarea competențelor DNA, limitarea instrumentelor investigative sau prin tentativa de acum doi ani de a scoate parlamentarii de sub incidența legii penale. De fiecare dată s-a reușit oprirea acestor încercări de limitare a atribuțiilor și competențelor DNA datorită intervenției societății civile”, a explicat ea.

"Acum, după 10 ani de efort, am ajuns în punctul când se luptă statul cu mafia. Să vedem cine câștigă! Noi suntem aici ca să luptăm. Altfel o să câștige ea, mafia. E interesant să-i urmărești cum, vrând-nevrând, se aliază în spațiul public contra noastră și au aceeași voce. Sunt câteva televiziuni pe ai căror patroni i-am trimis în judecată, unii deja sunt condamnați, care ne toacă de dimineață până seara. Lupta contra corupției e un proces continuu, cu foarte multe momente grele”, a spus Kövesi.

Citiți continuarea pe Report.md.