Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat luni, în detaliu, planul Rusiei de a răsturna puterea de la Chișinău prin violențe și luări de ostatici.

"Dragi cetățeni, în ultimele zile au apărut în spațiul public mai multe discuții despre securitatea țării noastre. Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde măsuri subversive nu este unul nou. Tentative de destabilizare și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul. În perioada octombrie - decembrie, Poliția și Serviciu de Informații și Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violențe. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, ce trebuia să conducă la proteste violente", a spus Maia Sandu într-o scurtă declarație de presă.

Președinta Republicii Moldova a mai spus și că planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici, prin acțiuni violente, mascate sub proteste ala așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.

Maia Sandu a mai precizat și că documentele recepționate de la ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități.

"Planul presupune utilizarea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. Materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru. Vă asigur că instituțiile lucrează la prevenirea acestor situații și țin situația sub control", a declarat șefa țării.

Tot ea a explicat că "autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale precum formațiunea Șor, pe unii veterani și persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc", cu scopul de răsturnare a ordinii constituționale, schimbarea puterii cu una ilegitimă care să pună țara la dispoziția Rusiei".

Maia Sandu a mai spus că Rusia vrea să oprească integrarea Moldovei la UE, dar și să o implice în conflictul cu Ucraina.

Aceasta a făcut apel către autorități să dea dovadă de vigilență maximă, iar Parlamentul trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării.

"Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova - elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere. Siguranța cetățenilor și securitatea țării este preocuparea noastră principală și în continuare vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja statul și cetățenii, pacea și ordinea publică. Vreau să vă rog să rămânem vigilenți, să fim atenți și să credem informațiilor oficiale, pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informațional.Încercările Kremlinului de a aduce violența în țara noastră nu vor reuși. Să păstrăm calmul. Să credem în Republica Moldova!", a conchis ea.