O analiză a consumului final de energie pe produse energetice realizată de specialiștii de la Ministerul Economiei și cercetătorii de la Institutul de Energetică prezintă o schimbare moderată, dar constantă a preferințelor de consum și atestă o trecere de la un tip de combustibil la altul în Republica Moldova.

 

  • Scade consumul de gaze

Astfel experții se așteaptă ca ponderea gazelor naturale în consumul total de energie a Republicii Moldova să continue să scadă și să coboare la doar 15% în 2015, cu opt puncte procentuale mai puțin comparativ cu 23% în 2010.

 

 

 

 

Potrivit proiectului "Balanței energetice anuale de perspectivă pentru anul 2015", această reducere se reflectă în mai multe sectoare: rezidential, comercial/servicii publice și, într-o mai mică măsură, în industrie. De asemenea, un ușor declin pe piață va avea cota produselor petroliere și a produselor destinate pentru încălzirea locuințelor și altor încăperi.

 

  • Lemnele, paiele și tizicul scapă Moldova de dependența de Gazprom

Specialiștii susțin că în anul 2015, ponderea energiei electrice ar trebui să rămână mai mult sau mai puțin neschimbată. Cererea de cărbune pe piață se presupune a rămâne aproape aceeași, la cota de 6%. În schimb la categoria "Biomasă și Deșeuri" consumul este în creștere semnificativă, iar cota de piață s-a dublat din anul 2010 și până în 2015.Consumul de biocombustibili s-a dublat.

Astfel dacă în anul 2010 lemnele, paiele și alte resturi vegetale, dar și banalul tizic aveau o cotă de 8% în consumul de resurse energetice, apoi în 2014 au ajuns la 14%, iar în 2015 ar putea trece de cota de 16%.Astfel biocombustibilii și deșeurile (de la lemne la resturi de plante sau chiar tizic) vor avea o cotă mai mare în balanța energetică a Republoicii Moldova decât gazele rusești. Potrivit autorilor prognozei 90% din această categorie o reprezintă lemnul de foc. 

Această evoluție se datorează în special sectorului rezidențial, care în ultimii ani a redus constant consumul de gaze, ca urmare a prețurilor mari. În schimb a trecut la surse de alternativă.

Articol preluat de pe Mold-Street.com