Partidul Liberal din Moldova a anunțat vineri seară că părăsește majoritatea parlamentară și guvernarea subordonată Partidului Democrat, scrie report.md.

Decizia vine după ce joi a fost reținut primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, vicepreședinte al PL sub acuzația de trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată, dosar în care au mai fost arestate anterior 7 persoane, inclusiv un viceprimar al municipiului Chișinău și șeful Direcției transport urban.

Vineri seară, instanța a decis plasarea lui Dorin Chirtoacă în arest la domiciliu pentru 30 de zile, scrie report.md.

Decizia de a părăsi coaliția de guvernare, controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc (lider PDM), a fost luată de Consiliul Republican al PL, iar înainte de această ședință, conducerea PL a avut o întâlnire cu mai mulți ambasadori. La aceasta au participat inclusiv șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, precum și ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit.

Liderul liberalilor Mihai Ghimpu a declarat că dosarele inițiate în ultima vreme împotriva fruntașilor PL au substrat politic, iar prin arestarea primarului Chirtoacă și a întregii conduceri a Primăriei (a celor care ar fi putut asigura interimatul) s-au creat toate condițiile pentru transmiterea Primăriei unui interimar (ce urmează a fi ales în decurs de 5 zile de către Consiliul Municipal Chișinău), exponent al stângii pro-ruse (din partea socialiștilor – n.n.). Aceasta s-ar face pentru a-l ajuta pe interimar să capitalizeze electoral în perspectiva următoarelor alegeri locale.

Ghimpu a evitat să pronunțe numele celui sau celor care ar urzi acest plan, dar presa scrie că ar fi vorba de un troc între liderul PD, Vlad Plahotniuc, și președintele pro-rus Igor Dodon, liderul de facto al Partidului Socialiștilor.

Citește restul articolului pe Report.md