Blocul ACUM nu va face coaliție în viitorul Parlament nici cu Partidul Democrat, nici cu Partidul Socialiștilor, a declarat co-președinta blocului, Maia Sandu, într-o emisiune la TV8, scrie Report.md.

Maia Sandu a amintit în acest sens despre angajamentul semnat în ajunul alegerilor de cele două partide pro-europene, PAS și PPDA. Liderul PPDA, Andrei Năstase, de asemenea exclude orice posibilitate de creare a unei alianțe cu PSRM sau PD.

Maia Sandu a spus că în viitorul Parlament deputații blocului ACUM vor propune „legi care să elibereze instituțiile statului din captivitate”, inclusiv, ceea ce ea a numit, declararea situației excepționale în sistemul organelor de drept, prin care se va recunoaște captivitatea judecătorilor și procurorilor, a tuturor organelor de drept și necesitatea eliberării tuturor acestor instituții prin măsuri extraordinare.

La rândul său, Andrei Năstase a spus la TVR-Moldova că nu se va „așeza niciodată la masa de negocieri cu un criminal care a capturat instituțiile statului” și a spus că nu crede că Occidentul sau UE vor îndrăzni să-i ceară să negocieze cu Plahotniuc sau cu Șor. „Pur și simplu nu putem vorbi despre negocieri, despre compromisuri, în condițiile în care interlocutorii noștri sunt Plahotniuc sau Șor”, a menționat Năstase.

De asemenea, el a exclus orice posibilitate de coalizare cu PSRM, amintind că a semnat un angajament în acest sens, care prevedea că o alianță cu partidele „antieuropene și oligarhice” este exclusă.

Astfel, cei doi lideri politici pro-europeni au spulberat ipoteza propulsată insistent în ultimele zile în spațiul public de anumiți lideri de opinie care încercau să acrediteze ideea unei coaliții de conjunctură PSRM-ACUM, cu scopul demontării sistemului oligarhic construit de Plahotniuc, după care să urmeze alegeri anticipate în cel mult 6 luni.