După procesarea a 99,95% din procesele verbale ale turului doi al alegerilor prezidențiale, candidata PAS, Maia Sandu, a acumulat 57,74% din voturi, iar candidatul independent Igor Dodon – 42,26%

Președintele Klaus Iohannis a postat pe Twitter un mesaj de felicitare pentru Maia Sandu și spune că România va rămâne alături de Republica Moldova în eforturile de modernizare, democratizare și apropiere de UE.

"O felicit pe @sandumaiamd pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii  au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! RO va rămâne alături de Republica Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE", a spus președintele Iohannis.


Premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj de felicitare pentru Maia Sandu, aleasă, conform rezultatelor preliminare oficiale președinte al Republicii Moldova.

În mesajul său, Orban a spus că victoria acesteia este un eveniment istoric.

"O felicit pe Maia Sandu pentru victoria categorică din alegerile prezidențiale! Suntem martorii unui eveniment cu adevărat istoric pentru Republica Moldova.  Maia a demonstrat că alegerile pot fi câștigate și cu o campanie onestă și decentă. Am convingerea că va fi președintele așteptat de oamenii buni care au votat pentru schimbare. Un președinte competent și responsabil care va moderniza țara și o va aduce mai aproape de România și de Uniunea Europeană. Guvernul României va rămâne un partener loial al Republicii Moldova și va sprijini inițiativele noului președinte atât de la București, cât și la Bruxelles", a transmis premierul.

El a mai declarat că am crezut de la început în Maia atunci când mulți nu îi acordau nicio șansă în fața lui Igor Dodon, iar PNL a fost și va rămâne alături de colegii de la PAS în cursa lor de a câștiga și guvernarea.


Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a salutat pe contul său de Facebook victoria istorică a Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

"Acest rezultat reprezintă o confirmare a dorinței majorității cetățenilor Republicii Moldova, din țară și din diaspora, de apropiere strategică de Europa și de România, singura garanție a unui viitor mai bun, mai prosper, lipsit de coruptie și oligarhie", a scris Ciolacu.


Co-președintele Alianței USR PLUS, Dan Barna, consideră și el o victorie uriașă alegerea Maiei Sandu în funcța de președinte.

"Republica Moldova a ales să privească spre Uniunea Europeană. Maia nu va avea o sarcină ușoară în a-și întoarce țara pe drumul prosperității și al valorilor democratice, dar dacă cineva poate reuși acest lucru, atunci ea este acea persoană. Așa cum se întâmplă adesea și în cazul României, Diaspora a dat o lecție de mobilizare și democrație extraordinară.  Numărătoarea voturilor nu este încă finală însă votul pro-european a fost atât de masiv încât nimic nu se mai poate schimba din acest punct de vedere. Așadar, felicitări și putere de muncă, Maia!", a spus Barna.


Șeful PMP, Eugen Tomac, a explicat că "este momentul să construim punți solide și să reașezăm relația unică dintre cele două state pe proiecte comune pentru că Uniunea Europeană pentru care au votat majoritatea cetățenilor din R. Moldova este de fapt dorința de a avea cel puțin nivelul nostru de viață".

Totodată, acesta este de părere că Autostrada Unirii trebuie construită până la Chișinău pentru a lega toată Moldova de Uniunea Europeană și pentru a aduce prosperitatea și o viața mai bună în cât mai multe case de pe ambele maluri ale Prutului.

Tomac mai susține că PMP va propune în viitorul Guvern de la București crearea unui minister pentru Relația cu Republica Moldova.