Premierul moldovean și șeful Parlamentului au convocat ambasadorii din țările UE să le explice de ce au recurs la controversata amnistie fiscală. Asta după ce Candu a acuzat, cu o zi înainte, FMI, Banca Mondială, UE și SUA că nu înțeleg legea votată.

Presa aservită guvernării a prezentat întâlnirea lui Filip și Candu cu ambasadorii ca pe o întrunire la care ambasadorii străini au fost informați despre „realizările și prioritățile” guvernării de la Chișinău, scriu cei de la Report.md.

Cei doi oficiali moldoveni le-au vorbit ambasadorilor despre „o nouă fază de liberalizare economică” a pieței și „stimularea concurenței echitabile” prin excluderea pedepsei penale pentru administratorii de companii la prima abatere. Candu și Filip i-a asigurat pe ambasadori că aceste măsuri, precum și reducerea la 18% a cotei contribuției de asigurare socială pentru angajatori și introducerea impozitului unic de 12% pentru angajați, vor impulsiona ieșirea businessului autohton din zona tenebră.

Reacțiile dure ale partenerilor de dezvoltare la legea vizând declararea voluntară a capitalului și bunurilor nedeclarate (contra virării în buget a 3% din valoarea acestora) a determinat oficialii de la Chișinău să acuze UE, SUA, FMI și Banca Mondială de „neînțelegere” a lucrurilor.

Conform controversatei legi, vor fi supuse declarării voluntare bunuri din țară și din străinătate, iar autoritățile își justifică decizia prin faptul că, aceste măsuri vor contribui la creșterea bazei de impozitare.

Chișinăul asigură partenerii de dezvoltare că legea votată deja de Parlament (fără consultări publice) „conține mecanisme (filtre) de prevenire și combatere a spălarea banilor și finanțarea terorismului, conforme celor mai bune practici internaționale”.

Mai multe despre acest subiect, în articolul colegilor noștri de la Report.md.