”Am venit aici cu un singur mesaj: locul Moldovei e în Europa”, a declarat vineri în Parlamentul de la Chișinău președinta PE Roberta Metsola.

Ea s-a aflat vineri la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu, cu liderul Parlamentului Igor Grosu și cu premiera Natalia Gavrilița.

”Viitorul nostru trebuie să fie împreună, iar Parlamentul European va face tot ce este necesar pentru a fi alături de voi, pe drumul vostru spre a deveni stat membru al Uniunii Europene. Aceasta trebuie să fie istoria pe care o vom scrie împreună - în beneficiul tuturor din Europa”, a declarat Metsola în legislativul moldovean.

Parlamentul European a fost prima instituție a UE care a cerut ca Moldova să primească statutul de candidată la Uniunea Europeană, împreună cu Ucraina, a spus ea: ”Am făcut asta pentru că Moldova face parte din familia noastră europeană. Pentru că știm că Europa înseamnă a deschide uși, a dărâma ziduri și a fi împreună”. 

”Parlamentul European a fost întotdeauna de partea cetățenilor Republicii Moldova în demersul lor pentru democrație și stat de drept, contra corupției”, a declarat președinta Maia Sandu, după întrevederea cu Roberta Metsola. Potrivit șefei statului, deputații europeni au fost alături de R. Moldova atunci când ”grupări corupte au capturat statul, punându-l în slujba intereselor oligarhice, iar sprijinul constant al legislativului european a fost vital pentru menținerea țării noastre pe calea democratică”.

Maia Sandu a mulțumit pentru tot sprijinul acordat de Parlamentul European de-a lungul anilor și a menționat că Republica Moldova mizează pe o susținere la fel de puternică și solidară în viitor: ”Avem nevoie de susținere pentru a depăși consecințele dramatice ale războiului pe care Rusia îl poartă contra statului vecin și prieten Ucraina, dar și pentru a începe cât mai rapid negocierile de aderare”.

Ea a subliniat faptul că R. Moldova are nevoie de sprijin în următorii pași pe care-i va face pentru integrarea în Uniunea Europeană, inclusiv pentru a realiza reformele ce ne vor aduce mai repede în UE.

”Avem nevoie de ajutor și pentru a depăși consecințele dramatice ale războiului pe care Federația Rusă îl poartă contra statului vecin și prieten Ucraina. Un război în care mor zeci de mii de oameni nevinovați, în care este distrusă infrastructura strategică și economia în plină ascensiune și dezvoltare, iar milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și găsească refugiu în toată lumea pentru a se salva de moarte”, a afirmat Sandu.

”Aderarea la UE ne poate oferi viitorul pe care ni-l dorim - unde fiecare cetățean se simte în siguranță și își poate realiza potențialul; unde piețele de desfacere nu sunt condiționate politic, iar tinerii se bucură de oportunități de studii sau de afaceri. Uniunea Europeană este fundamentată pe respectarea demnității umane, a libertății, democrației și statului de drept, a drepturilor omului - valori ce stau la baza tuturor politicilor europene și reprezintă piatra de temelie a integrării europene. Împărtășim pe deplin aceste valori și vrem să putem asigura respectarea lor deplină și la noi acasă”, a mai declarat președinta R. Moldova.