Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea EurActiv.ro, că declarațiile recente ale lui Igor Dodon sunt inadecvate și nu corespund relațiilor speciale dintre România și Moldova. Și Klaus Iohannis a comentat declarațiile omologului moldovean.

"MAE a luat notă de declarațiile președintelui Igor Dodon, lansate cu prilejul vizitei la Moscova, pe care le consideră inadecvate și care nu corespund realităților politice și relațiilor speciale dintre România și Republica Moldova", se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

"Continuarea procesului de modernizare și reformă, precum și împlinirea aspirațiilor tuturor cetățenilor Republicii Moldova necesită acțiuni și atitudini responsabile. Consolidarea durabilă a relațiilor cu Republica Moldova și susținerea fermă a efortului de apropiere de UE în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană constituie pe mai departe o prioritate de prim rang a politicii externe a României", a mai precizat MAE.

Aflat la Moscova, în prima sa vizită externă, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a făcut mai multe declarații controversate, printre care promisiunea făcută lui Vladimir Putin că va denunța Acordul de Asociere cu UE, dacă PSRM va avea majoritatea parlamentară după următoarele alegeri, sau că jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc

Și președintele Klaus Iohannis s-a referit miercuri la declarațiile lui Igor Dodon.

"Reiterez așteptarea României ca noul președinte să acționeze conform atribuțiilor sale constituționale. O spun inclusiv în lumina declarațiilor sale cele mai recente. Indiferent de acestea, România va continua sa sprijine drumul european al Republicii Moldova. Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de implicarea responsabilă - subliniez acest cuvânt, responsabilă - a tuturor factorilor politici și instituționali în continuarea și consolidarea procesului de reforme. Aceste reforme sunt esențiale pentru modernizarea statului și susținerea parcursului european, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova", a declarat Klaus Iohannis, în discursul din cadrul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București.

Reafirmând sprijinul ferm al României pentru viitorul european al Republicii Moldova, șeful statului a subliniat deschiderea României cu privire la "dezvoltarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, pentru continuarea proiectelor de cooperare bilaterale cu Guvernul și cu autoritățile locale din Republica Moldova".

Șeful statului a reamintit că la ultima ședință a CSAT de anul trecut a fost adoptat un Plan de Acțiune privind abordarea strategică a relației României cu Republica Moldova.

"Obiectivul nostru strategic, reflectat în acest plan, este susținerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană și a conectării pro-europene a Chișinăului, precum și existența unor instituții puternice și a unei democrații solidă. În acest proces, România poate și trebuie să joace un rol principal, să investească mai mult. Efortul României va trebui sistematizat și concentrat instituțional astfel încât rezultatele să fie vizibile, concrete și palpabile pentru cetățenii Republicii Moldova", a explicat Iohannis.

În acest context, președintele a evocat și importanța unei bune pregătiri a Summitului Parteneriatului Estic din noiembrie 2017: "Reafirm astfel necesitatea ca Parteneriatul Estic să depășească stadiul la care s-a ajuns la Summitul de la Riga din 2015. El trebuie să fie mai eficient în aducerea statelor partenere mai aproape de standardele europene, să sprijine proactiv reforma din statele partenere și să contureze, la nivel concret, perspectiva europeană pentru partenerii care o doresc".