Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat marți ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană.

Astfel, Consiliul s-a întrunit începând cu ora 13:00, la Președinție.

După ședință, la ora 15:00, Maia Sandu a susținut un briefing de presă. 

Două explozii au avut loc marți dimineață în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, unde două turnuri de comunicație de la centrul de radio și televiziune au fost aruncate în aer, conform Agerpres.

Prima explozie a avut loc la ora 6:40 și a doua la 7:05.

Nu au fost raportate victime.

Situația din regiunea transnistreană este monitorizată cu atenție la Kremlin, a declarat marți purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin.

Nu sunt planificate convorbiri în viitorul apropiat între președintele Rusiei și președinta R. Moldova, relatează TASS, preluată de Agora.md.

„Kremlinul urmărește cu atenție situația din Transnistria, iar ultimele știri de acolo provoacă îngrijorare”, a comentat Peskov.

Așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a convocat Consiliul Supem de Securitate al regiunii și a anunțat instituirea cod roșu de pericol de terorism în regiune, confirmând că au avut loc trei astfel de incidente în ultima perioadă. 

Luni, sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol (MGB) a fost atacat cu lansatoare de grenade. Un obuz a fost găsit în apropierea clădirii. Ferestrele și ușile sediului MGB au fost sparte, la fel și ferestrele unor clădiri din apropiere.

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare al Republicii Moldova, obiectivul urmărit este de a crea pretexte pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile constituționale, mai scrie Deschide.md.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a transmis marți un comunicat în legătură cu "evoluțiile situației de securitate în regiunea transnistreană", potrivit Radio Chișinău.

"(...) instituția și-a intensificat eforturile de culegere de informații relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță a Republicii Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituțiile naționale de forță și ocrotire a normelor de drept. (...) Totodată, îndemnăm societatea la calm și la abținerea de la distribuirea informațiilor din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură și război. (...)", a anunțat SIS.

Sandu: Există tensiuni între diferite forțe din Transnistria interesate de destabilizarea situației

Mai mult pe EurActiv »