Maia Sandu moștenește o situație politică foarte complicată, cu un guvern demisionar și posibile alegeri anticipate anul viitor.

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a preluat oficial joi mandatul prezidențial în timpul unei ceremonii de învestitură care a avut loc la Palatul Republicii, în cadrul unei ședințe solemne comune a Parlamentului și Curții Constituționale, transmite Agerpres.

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei”, a declarat Maia Sandu.

În discursul său de învestire, Maia Sandu a avut un mesaj dur la adresa deputaților Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Platformei 'Pentru Moldova', criticând legile controversate votate de această majoritate parlamentară informală. „În plină criză, suntem supuși din nou unui atac violent din partea corupților. Ce fel de deputați sunt cei care, în loc să aloce mai multe resurse pentru oameni, taie orice șansă a țării de a obține ajutoare externe pe timp de criză majoră?”, a declarat noul președinte al Republicii Moldova.

Totodată, Maia Sandu s-a pronunțat din nou pentru alegeri parlamentare anticipate, subliniind că în parlament nu sunt 51 de deputați care să susțină un „guvern al poporului”.

„O să construim un stat în care hoții stau la închisoare, nu la conducerea țării”, a mai declarat Maia Sandu în discursul său.

Maia Sandu este al șaselea președinte al Republicii Moldova. Anterior, această funcție a fost deținută de Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Nicolae Timofti și Igor Dodon.