Proaspăt aleasă în funcția de președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Report.md. Detalii despre miliardul furat, cine sunt oponenții, interzicerea firmelor offshore în Moldova.

Report.md: - La 15 mai curent, în cadrul Congresului de constituire a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) ați fost aleasă lider al formațiunii. Am înțeles că va fi o formațiune social-liberală de centru-dreapta. Credeți că mai e loc pe acest segment?

Maia Sandu: - PAS este, mai degrabă, o formațiune care împărtășește valorile liberalismului într-o formulă modernizată, adusă la zi și care ține cont de dinamica dezvoltării societății din ultimele decenii. Încercăm să reabilităm setul de principii și valori democratice, de factură europeană, compromise de cei care se află acum la guvernare. În ce măsură acest segment va fi încăpător atât pentru noi, cât și pentru alții, vor arăta doar alegerile.

- Ați repetat, în trecut, de mai multe ori că nu vă place politica... Până la urmă nu ați putut fugi de ea și v-ați băgat chiar în mijlocul ei. Ce v-a determinat?

- Am decis să inițiez un proiect politic pentru că, pe de o parte, există cerere pentru proiecte de alternativă, iar pe de altă parte, actuala clasă politică reprezintă un impediment major în dezvoltarea Republicii Moldova și trebuie înlăturată de la putere. În virtutea faptului că am fost persoană publică și mă bucur de un anumit sprijin din partea oamenilor, m-am simțit responsabilă să folosesc acest capital politic pentru a pune bazele unei noi mișcări politice, care să ofere o alternativă autentică pentru toți cei care cred în democrație și bunăstare pentru întreaga societate.

- Toți suntem de acord că cele mai mari probleme ale Moldovei sunt corupția și justiția bolnavă, lipsită de încredere. Ce soluții aveți pentru aceste două probleme?

- În programul PAS, aprobat acum câteva zile de către Congres, lupta cu corupția și reforma justiției se regăsesc printre priorități. Ambele probleme pot fi rezolvate doar prin aducerea și promovarea în sistem a oamenilor integri. În acest sens, propunem lustrația judecătorilor și procurorilor care au fost implicați în sau au trecut cu vederea acte de corupție. Vom sprijini consolidarea puterii organelor de drept doar după curățarea acestora. Pledăm pentru transparență totală în cazul achizițiilor publice, cu obligarea tuturor agenților economici care vor să obțină contracte de la stat de a face publice ofertele. Vom interzice firmelor offshore să aibă orice relații comerciale cu statul, precum și să dețină acțiuni în instituțiile financiare și cele de media. Acestea și alte măsuri pot fi realizate doar promovând în funcții oameni integri pe bază de merit, acesta fiind unul din pilonii de bază ai programului nostru.

Citiți integral interviul realizat de colegii noștri de la report.md