Fostul președinte al Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon, a acuzat Occidentul, în special SUA, de pregătirea unor demonstrații pro-europene, după alegerile prezidențiale.

Într-un interviu acordat agenției ruse de presă TASS, citat de Deschide.md, Dodon că a pierdut scrutinul deoarece puterile occidentale „s-au străduit foarte mult” și au lucrat foarte intens în favoarea Maiei Sandu, transmite Agerpres.

„Eu cred că Occidentul îi va da nota de plată noului președinte. O să vedem în ce va consta aceasta. Ei neapărat vor cere achitarea notei de plată și mi se pare foarte periculos pentru Moldova, deoarece poziția Occidentului, în principal a SUA, va presupune provocarea unui alt conflict, care să atragă în el și Rusia”, a susținut Dodon în interviul acordat în timpul unei vizite la Moscova.

După alegerile prezidențiale, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) nu a chemat oamenii în stradă, pentru că acesta era scenariul americanilor și nu au vrut „să le facă jocul”, a mai spus Dodon.

Dodon a pierdut în turul al doilea în favoarea candidatei pro-europene Maia Sandu, care a fost învestită joia trecută drept președinte al Republicii Moldova.

Sandu a moștenit de la Dodon o situație politică foarte complicată și a chemat luni la consultări partidele parlamentare. În discursul susținut cu ocazia învestiturii, Maia Sandu s-a pronunțat în favoarea organizării de alegeri parlamentare anticipate.

Alegerea Maiei Sandu ca președinte ar putea readuce Republica Moldova pe drumul european, după ce Dodon a promovat o relație foarte apropiată cu Moscova.

Ea și-a reiterat susținerea pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. „Voi fi președintele integrării europene și voi scoate țara din izolare internațională. Mă voi asigura că interesele noastre sunt înțelese și respectate. Voi promova o politică externă care să ajute politica internă, să construiască punți, nu să ridice ziduri”, a afirmat Maia Sandu în discursul de învestire.

În schimb, fostul președinte susține că, prin Maia Sandu, Occidentul încearcă să destabilizeze situația în regiune. 

„Toți înțelegeau că oponentul meu politic la alegeri a fost un candidat pro-american. Și noi știm cu exactitate ce pregăteau ei. Este vorba de așa-zisul Maidan” (protestele pro-europene din Ucraina numite și EuroMaidan - n.r.), a menționat Dodon, în interviul acordat agenției ruse TASS.