Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate colegilor de la Report.md, Maia Sandu a spus că mizează în această campanie pe inteligența oamenilor în a distinge adevărul de minciună și pe determinarea lor de o ajuta să scoată țara din captivitate.

Candidatul comun al forțelor antioligarhice, Maia Sandu, luptă în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidețiale contra pro-rusului Igor Dodon fără resurse mediatice și cu cheltuieli infime.

Maia Sandu a vorbit colegilor de la Report.md despre ce intenționează să facă în Moldova dacă va ajunge președinte, dar și despre relațiile cu Uniunea Europeană și cu Rusia.

Report.md - Ați avut o funcție și un salariu bun în SUA, la care mulți ar putea doar visa. Ați renunțat la tot și ați revenit acasă și v-ați implicat în ceea ce Dl Oazu Nantoi numește „mocirla politică moldovenească”... De ce?

Maia Sandu - Am revenit în funcția de ministru, fiind foarte hotărâtă să pun bazele unei noi generații. Adevărat, nu realizam atunci cât de mare e „mocirla politicii moldovenești”. După ce am reușit niște lucruri la Ministerul Educației și am simțit că oamenii conștientizează avantajele schimbării, că ar fi dispuși să se implice într-un  amplu proces de modernizare, m-am simțit obligată, responsabilizată să fac front comun cu ei și să merg mai departe - să construim împreună o forță politică nouă, astfel încât să demonstrăm că politica nu este neapărat o „mocirlă”, dar poate fi corectă, transparentă și legală. Și am demonstrat până acum că se poate face politică altfel în Moldova.

Report.md - V-am văzut destul de indecisă de a intra în politică după ce ați pleact de la minister. Ce v-a convins?

Maia Sandu - Deschiderea oamenilor. Faptul că m-au primit și m-au convins că vedem realitatea la fel – că am realizat că partidele de la guvernare sunt anti-populare, periculoase pentru noi. Atunci când cetățenii activi căutau lideri noi, care să vină în politică, întrebarea pe care mi-am pus-o a fost: Ce fac mai departe? Zic că am făcut ce am putut și mă dau într-o parte sau, totuși, mă implic? Dacă nu mă implicam, toată viața m-aș fi întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă, totuși, făceam acest pas? Nu cred că aș fi putut trăi cu această întrebare fără răspuns. Nu a fost ușor să iau această decizie, pentru că toți spuneau că un proiect politic consumă resurse financiare uriașe. Iată că noi am demonstrat că se poate face politică, se poate face campanie cu bani puțini - bani care vin de la oameni, cu bani curați – donații de la cetățenii Republicii Moldova care nu au alte interse decât acela ca noi să trăim toți mai bine. Noi ne-am finanțat această campanie din cotizații și contribuții ale oamenilor - persoane pe care eu nici nu le cunosc. Oamenii vin, fac o donație, numele lor este trecut într-un registru și nu promitem nici o răsplată pentru vreo unul dintre finanțatori.

Report.md - Atribuțiile președintelui sunt orientate ceva mai mult spre politică externă. Cum vedeți Republica Moldova în raport cu situația actuală din Uniunea Europeană, din Europa de Est și cum intenționați să o poziționați, din funcția de președinte?

Maia Sandu - Trebuie să fim foarte prudenți și să urmărim cu atenție ce se întâmplă în jur. Și trebuie să gasim aliați cu care să ne descurcăm în această situație deloc ușoară. Asta înseamnă să nu ne certăm cu vecinii, așa cum a făcut-o deja Igor Dodon – s-a certat și cu România, și cu Ucraina. Aceasta este o tactică greșită! Noi suntem puternici împreună cu vecinii noștri în această regiune și cred că avem toate premisele să avem relații foarte bune și cu România, și cu Ucraina.Evident, președintele trebuie să depună eforturi pentru a avea relații bune și în Est, și în Vest.

Eu am demonstrat că pot să stabilesc relații bune în Vest și că voi putea să obțin sprijin maxim și din partea Statelor Unite, și din partea Uniunii Europene. În același timp, o să depun toate eforturile să îmbunătățesc relațiile cu Federația Rusă. Eu cred că relațiile cu Federația Rusă pot fi îmbunățite. Dar e nevoie ca părțile să dea dovadă de respect reciproc. Cred că pentru Federația Rusă este mai convenabil să aibă un partener care spune sincer ce crede, decât unul care la Moscova spune un lucru, iar la Bruxelles spune alt lucru. Eu spun lucrurilor pe nume! Așa sunt eu, indiferent cu cine vorbesc. Aștept de la Federația Rusă ca mesagerii ei care vin la Chișinău să fie oameni care demonstrează respect pentru cetățenii acestei țări, pentru că dacă vin oameni care încearcă să ne ofenseze, asta nu ne ajută să îmbunătățim relația.

Interviul pe larg, cu întrebări inedite și răspunsuri fără ocolișuri, îl găsiți pe pagina colegilor noștri de la Report.md