Președintea Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat cu președintele american, Joe Biden, despre consecințele războiului din Ucraina asupra țării sale și despre eforturile moldovenilor de a menține pacea și ordinea publică în țară.

Discuțiile au avut loc după invitația către Maia Sandu a președintelui SUA de a participat la evenimentul public de la Varșovia.

"I-am transmis Președintelui Biden că moldovenii își doresc să rămână parte a lumii libere, să trăiască în siguranță și să-și realizeze visul de a adera la Uniunea Europeană și i-am mulțumit pentru sprijinul important oferit de către SUA pentru dezvoltarea economică și transformarea democratică a țării noastre. Am folosit ocazia acestei întâlniri pentru a-i transmite Președintelui Statelor Unite ale Americii că, în situația dificilă în care ne aflăm, cu un război la hotar, avem nevoie și mai mult de sprijinul SUA pentru a ne consolida reziliența economică", a povestit Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Maia Sandu s-a declarat recunoscătoare poporului american și pentru ajutorul oferit de către Guvernul SUA în ultimul an în vederea depășirii crizei energetice.

"Acest lucru ne-a permis să oferim compensații cetățenilor cu venituri mici pentru a putea face față mai ușor prețurilor crescute la resursele energetice. Mizăm în continuare pe susținerea guvernului american în efortul nostru de diversificare a surselor de energie și de consolidare a securității energetice", a mai scris aceasta.

Președinta Republicii Moldova și-a încheiat postarea prin a spune că "prietenii noștri americani ne-au fost alături încă din primii ani de Independență și ne bucurăm să îi știm în continuare alături de Moldova și acum, în aceste vremuri complicate".

De asemenea, ea l-a invitat pe președintele Biden să viziteze din nou țara. Ultima oară, acesta a vizitat Chișinăul pe 11 martie 2011, când era vicepreședinte al SUA sub conducerea lui Barack Obama.

De la Varșovia, Joe Biden a lansat marți un mesaj cetățenilor Moldovei, exprimând sprijin luptei lor pentru democrație și chemându-i să combată autocrația. El a cerut aplauze pentru Maia Sandu, care a asistat la discursul liderului american.

"Cetățenii Republicii Moldova au hotărât să trăiască în libertate, să își recapete independența și să meargă pe drumul integrării europene. Președinta Maia Sandu, nu sunt sigur dacă este azi aici, dar sunt foarte mândru să fiu alături de dumneavoastră și de oamenii liberi ai Republicii Moldova și merită aplauze pentru asta. Vă rog, oferiți-i un rând de aplauze", a declarat Joe Biden într-un discurs rostit la Castelul Regal din capitala poloneză, relatează Radio Chișinău.

"Democrațiile de peste tot din lume sunt mai puternice, nu mai slabe. Autocrațiile din lume sunt mai slabe, nu mai puternice. În momentele de neliniște, oamenii înțeleg ce este important și pentru ce este nevoie să lupte. Oamenii știu asta, voi știți asta. De fapt, voi, în Polonia știți mai bine decât oricine ce înseamnă solidaritatea, ce înseamnă să luptați împotriva opresiunii", a spus Joe Biden.