Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova, a anunțat că va depune o plângere penală împotriva președintelui Republicii Moldova, care se identifică cu interesele Rusiei și „folosește finanțare obscură, din afara țării”.

Maia Sandu, cea care conduce PAS din Republica Moldova, a anunțat că va depune plângere penală la Procuratura Generală pentru investigarea „actelor de trădare de patrie comise de cetățeanul Igor Dodon în calitate de președinte”, conform Unimedia.info.

Maia Sandu și partiddul pe care îl conduce spun că, prin acțiunile sale în calitate de președinte, Igor Dodon pune în pericol independența și suveranitatea Republicii Moldova.

„Cetățeanul Igor Dodon, folosind funcția de președinte al Republicii Moldova, obținută prin fraudă și manipulare, pune în pericol independența și suveranitatea Republicii Moldova, urmând o agendă străină intereselor cetățenilor acestei țări”, se arată într-un comunicat al PAS.

„De Ziua Independenței, noi, cetățenii Republicii Moldova, oameni liberi și cu dragoste de țară, îl declarăm pe Dodon Igor „Trădător de țară”! Un trădător de țară nu poate avea dreptul să reprezinte interesele oamenilor și trebuie să răspundă pentru toate acțiunile sale îndreptate împotriva statului și a cetățenilor”, se arată într-un comunicat de presă emis de PAS.

Principalele argumente ale PAS pentru a face plângere penală împotriva lui Dodon:

 

  • Cetățeanul Dodon Igor se identifică deschis cu interesele Federației Ruse, devenind un „vasal” al Președintelui Putin, în loc să promoveze interesele naționale ale Republicii Moldova.
  • Folosește finanțare obscură, din afara țării, atât din off-shoruri, cât și din Federația Rusă pentru tot felul de activități ce au drept scop promovarea imaginii sale, pentru controlarea mass-mediei, pentru concerte și alte evenimente care promovează imaginea PSRM și a Rusiei, pentru coruperea oamenilor, pentru finanțarea propagandei straine pe teritoriul Republicii Moldova, fapte care contravin categoric legislației Republicii Moldova și  interesului național.
  • Promovează deschis soluții neacceptate de cetățenii Republicii Moldova împotriva interesului național pentru rezolvarea conflictului din raioanele din stânga Nistrului, prin promovarea anti-constituțională a federalizării și „transnistrizării” Republicii Moldova; astfel, încalcă Constituția, jurământul depus, legislația națională și subminează statul Republica Moldova.
  • Subminează, prin acțiuni iresponsabile și declarații agresive, relațiile cu vecinii și partenerii externi ai Republicii Moldova, în mod special cu Uniunea Europeană, România, Ucraina și SUA, astfel furând șansa cetățenilor moldoveni de a trăi într-un stat de drept și de a avea o viață mai bună.
  • Folosește resursele administrative în interes propriu și de partid.
  • Promoveaza și stimulează separatismul, inclusiv în Găgăuzia, deși Republica Moldova a ales calea consolidării autonomiei culturale pentru conviețuirea cu frații găgăuzi. Dezbinarea țării pe orice criterii, etnice, de limbă, de religie, de cultură este făcută în interes propriu și aduce daune grave cetățenilor Republicii Moldova.
  • A subminat direct capacitatea de apărare a Republicii Moldova, prin interzicerea participării armatei naționale la exerciții militare regionale, inclusiv pentru misiunile pacificatoare. Acest gest depășește competențele constituționale ale Președintelui și oferă indicii rezonabile că Președintele a acționat împotriva intereselor naționale ale Republicii Moldova, ceea ce constituie un act de trădare de Patrie.
  • În loc să asigure pacea și prosperitatea poporului său, incită deschis la război civil, prin declarații amenințătoare și discursuri agresive în adresa propriilor cetățeni”, mai scrie în comunicat.