„Pentru mine și conaționalii mei, destrămarea Uniunii Sovietice nu a fost catastrofa geopolitică a secolului XX. Din contra - a fost începutul unui viitor luminos, mai bun și liber pentru țara noastră”. Declarația aparține premierului Maia Sandu și a fost făcută în deschiderea conferinței anuale de la Praga „Forum 2000” - o inițiativă lansată de fostul președinte al Cehiei, Václav Havel, relatează Report.md.

Prim-ministrul Maia Sandu și-a exprimat respectul pentru mișcarea democratică de eliberare națională a Moldovei - o generație de intelectuali idealiști, care au pus bazele unei noi Moldove în anii ’80 și ’90, prin sacrificiul personal împotriva regimului opresiv.

„Eram optimiști și foarte încrezători în viitor. Moldova se confrunta cu sarcina de a se „reinventa” pentru a deveni o economie de piață modernă și ne-am așteptat ca democrația și libertatea să prindă rădăcini. Ne-am înșelat. Societatea noastră era prea divizată pe subiecte geopolitice, rănile istorice erau prea adânci, iar tendințele autoritare erau prea înrădăcinate pentru a putea visa curând la un final fericit. (...) Cu timpul, economia Moldovei și-a revenit și indicatorii sărăciei s-au îmbunătățit, însă procesele democratice au stagnat. Sub conducerea Partidului Comuniștilor a apărut un stat opresiv, dominat de monopoluri. Departe de ochii lumii, magnații și-au întărit puterea și au agonisit averi, au monopolizat piețele de import și export, au instalat în sistemul administrației publice oameni loiali, cu scopul de a obține controlul asupra guvernului”, a menționat Maia Sandu.


„La fel ca în 1989, Europa de Est se află în prima linie a luptei pentru democrație și pentru apărarea libertăților democratice. Țara mea este un exemplu concret în acest sens. În pofida deziluziei generate de perioada de tranziție, a luptei constante cu flagelul corupției și a efortului permanent de a scăpa de sărăcie, cetățenii Republicii Moldova, la fel ca prietenii și vecinii noștri din Ucraina, Armenia și Georgia, nu au renunțat niciodată la democrație, chiar dacă, uneori, lupta părea pierdută. Curajul și determinarea cetățenilor Republicii Moldova de a cere respectarea libertăților democratice și de a respinge capturarea statului impusă de o mână de hoți sunt admirabile”, a subliniat premierul.

Ea a vorbit și despre „revoluția tinerilor împotriva statului comunist” (aprilie 2009): „Au luptat pentru democrație, libertate și integrarea în Uniunea Europeană. Guvernul învestit atunci a promis că va combate corupția, va reforma sistemul judiciar, poliția, procuratura și le va transforma în instituții integre și corecte, care să se bucure de încrederea societății. S-a întâmplat însă, exact contrariul. Beneficiile acestei revoluții au fost valorizate rapid de grupurile oligarhice care s-au debarasat de regimul comunist și au capturat întreg statul. Tinerii, unii dintre ei torturați în timpul evenimentelor din aprilie 2009, au început să-și piardă speranța și să plece din țară. Corupția a devenit o normalitate în instituțiile publice, mai ales în sistemul de asigurare a ordinii de drept, cel judiciar și în serviciul public. Elita s-a opus oricărei reforme a sistemului politic, care slujea propriilor interese”.

În aceste condiții a fost furat un miliard de dolari din sistemul bancar al țării. „În  2015, când întreaga lume a aflat că instituțiile guvernamentale, inclusiv Banca Națională, erau complice la dispariția a aproximativ 12% din PIB-ul țării, printr-o fraudă bancară masivă, moldovenii au ieșit din nou în stradă pentru a cere o guvernare mai bună și au insistat ca cei implicați în actele de corupție produse la nivel înalt să fie trași la răspundere. Însă politicienii au reușit din nou să dezbine protestele, manevrând cu diferențele geopolitice”, a menționat premierul moldovean la Praga.

Citiți continuarea pe Report.md.