După ce Parlamentul de la Chișinău nu a votat joi Cabinetul premierului desemnat Natalia Gavrilița, președinta Maia Sandu a propus-o din nou pe aceasta pentru funcția de șef al Executivului.

În urma votului din Parlament, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare.

Maia Sandu a anunțat, după aceste consultări, că o propune din nou pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministru.

Șefa statului i-a solicitat Nataliei Gavrilița să creeze echipa, să pregătească programul de guvernare și să le prezinte Parlamentului, potrivit unui comunicat al Președinției.

”Astăzi (joi - n.r.), am avut o nouă rundă de consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare, așa cum cere Constituția. Această discuție a fost transmisă online, pentru ca cetățenii interesați să o poată urmări. Tot astăzi, spre seară, pe adresa Președinției a venit o scrisoare cu o propunere la funcția de prim-ministru (Mariana Durleșteanu - n.r.), semnată de 54 de deputați. În această listă am descoperit semnături ale persoanelor în raport cu care există dubii că și-ar fi exprimat voința în mod liber. Și aici vorbesc despre persoane care au fost supuse actului răpirii, care au fost ținute ostatice, persoane care au fost implicate în furtul miliardului și deputați care au schimbat mai multe partide politice și mai multe grupuri parlamentare. Și pe cazul unora dintre aceste acte de traseism politic există suspiciuni rezonabile de corupție și de presiune externă”, a declarat Maia Sandu, într-un briefing de presă.

În cadrul discuțiilor cu fracțiunile parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma Demnitate și Adevăr, dar și Partidul Democrat din Moldova au precizat că nu vor susține candidatura propusă de fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și de Platforma ”Pentru Moldova”.    

Partidul Socialiștilor a afirmat că decizia președintei Maia Sandu de a desemna din nou candidata la funcția de prim-ministru care a obținut zero voturi în Parlament a fost anunțată după o simulare a consultărilor cu partidele, relatează IPN.md.

Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii, decizia anunțată de șeful statului încalcă Constituția și hotărârile recente ale Curții Constituționale, astfel că PSRM va ataca vineri la Curtea Constituțională decretul emis de președintele țării. 

Deputații PAS au salutat decizia președintei de o desemna din nou pe Natalia Gavrilița la șefia Executivului și de a respinge candidatura Marianei Durleșteanu, propusă de majoritatea PSRM-Șor.

”Platforma DA își asumă guvernarea printr-un Guvern minoritar anticriză. Nu putem lăsa țara și cetățenii față în față cu pandemia, cu probleme pe care le poate rezolva doar Guvernul. Propunerea noastră este tranșantă, foarte clară, de alternativă și iată că nimeni din foștii parteneri nu colaborează cu noi și acest lucru este deranjant. PAS vrea să monopolizeze toată dreapta”, a declarat deputatul Platformei DA, Vasile Năstase.