Candidata PAS, Maia Sandu, a acumulat 57,75% din voturi, iar președintele în exercițiu, Igor Dodon – 42,25%, relatează IPN.md.

UPDATE

Candidata PAS, Maia Sandu, a acumulat 57,75% din voturi în turul doi al alegrilor prezidențiale, din 15 noiembrie – arată rezultatele preliminare după procesarea tuturor proceselor verbale. Igor Dodon, președintele în exercițiu, susținut de PSRM, are 42,25%.

+++

După procesarea a 99,95% din procesele verbale ale turului doi al alegerilor prezidențiale, candidata PAS, Maia Sandu, a acumulat 57,74% din voturi, iar candidatul independent Igor Dodon – 42,26%, relatează IPN.md.

+++

Într-o conferință de presă, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Șarban, a declarat că autoritatea electorală centrală are la dispoziție cinci zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor. Ulterior, în termen de trei zile de la data semnării acestuia, va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului prezidențial, potrivit IPN.md.

Conform datelor preliminare, la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova au participat 1.650.131 de alegători, ceea ce reprezintă o rată de participare de peste 52%.
+++

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, devenind prima femeie președinte din istoria acestei țări, relatează Report.md.

Rezultatele preliminare afișate de Comisia Electorală Centrală arată că Maia Sandu a obținut 52,19% la sută din voturi, în timp de Igor Dodon a obținut 48,37% din sufragii. 

Rezultatele sunt după prelucrarea a 85% din procesele verbale (1587 din 2143).

+++

Președintele în funcție, Igor Dodon, a vorbit despre "semnale" privind fraudele electorale, mai ales în Diaspora.

"Mă voi abține acum să dau aprecieri despre cum a decurs votul și dacă sunt sau nu încălcări", a spus Dodon, adăugând că este optimist privind rezultatul scrutinului.

"Calculele noastre arată că suntem în față la o diferență destul de mare în interiorul țării, fără Diaspora și Transnitria", a mai spus acesta.

 

Într-o declarație transmisă după închiderea urnelor, Maia Sandu a mulțumit oamenilor care au votat, în special celor din Diaspora care au votat în număr mare, și și-a cerut scuze de la cei care au așteptat ore întregi pentru a-și exercita dreptul.


+++

Potrivit rezultatelor preliminare a after-poll-ului telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice, Maia Sandu a obținut 54,7% din voturi și Igor Dodon a adunat doar 45,3%. De menționat că datele nu includ rezultatele din Diaspora și Transnistria.

Datele colectate telefonic pe baza căreia a fost realizat afeter-poll-ul sunt de la peste 5.000 de oameni și au fost adunate duminică, în intervalul 12:00 - 20:00.

Maia Sandu e pe primul loc și potrivit datelor preliminare ale exit-pollului realizat de Compania „Intellect Group” în colaborarea cu asociația SPERO. Candidata opoziției ar fi acumulat  54,8% din voturi, iar Igor Dodon - 45,2%, relatează TV8.md.

La exit-poll au participat 16.511 de respondenți, din 100 de secții, din 77 de localități.
+++

Până la ora 20:30, aproape 1,6 milioane de alegători s-au prezentat la urne, ceea ce reprezintă peste 52% dintre persoanele cu drept de vot. Până la ora 20:30, peste 246 de mii de cetățeni ai R. Moldova din diasporă și-au exercitat dreptul la vot. Potrivit CEC, aproape 32 mii de cetățeni ai R. Moldova cu drept de vot și-au exprimat opțiunea electorală la secțiile de votare deschise în regiunea transnistreană, transmite tvrmoldova.md. 

+++

Prezența la vot, de la deschiderea urnelor și până ora 19:20 este de peste 51%.

Unimedia.info relatează că Inspectoratul General al Poliției anunță că până la 18:50 au fost înregistrate 207 sesizări, cele mai multe dintre ele fiind legate de transportarea organizată la secțiile de vot. IGP a mai anunțat că și din partea reprezentanților concurenților electorali numărul de sesizări se apropie de 300, la fel, cel mai des fiind raportate cazuri de transportare a alegătorilor la secțiile de vot. 

Pe rețelele sociale au apărut mai multe poze și video în care alegătorii ar fi fost transportați organizat la diferite secții de votare și ar fi fost plătiți pentru a vota pentru un candidat sau altul.


+++

Potrivit TV8.md, până la ora 12:30 la urnele de vot s-au prezentat 739.992 de alegători, dintre care 649.386 de cetățeni în Republica Moldova, iar la secțiile de vot din străinătate 89.672, ceea ce constituie peste 25 la sută din numărul total de alegători. 


Cei mai activi alegători au vârste cuprinse între 56-70 de ani, iar în străinătate cei mai activi alegători au vârste cuprinse între 26-40 de ani.

+++

Al doilea tur este organizat după ce niciunul dintre cei opt candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50 +1 din voturile valabil exprimate în primul tur. Astfel, în lupta pentru cea mai importantă funcție politică de la Chișinău se află candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și actualul președinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susținerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, informează Agerpres.

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, este convins că alegerile prezidențiale de duminică vor arăta lumii "dacă moldovenii sunt în stare să organizeze alegeri democratice".

Șeful executivului de la Chișinău a declarat, la ieșirea de la vot, că speră că după acest scrutin "înțelepciunea va triumfa" și "omenia va reveni acolo unde îi este locul", iar de luni "toți politicienii vor reveni în slujba poporului" și nu își vor urmări "interesul lor personal".

Potrivit TV8,md, actualul președinte și candidat independent pentru încă un mandat, susținut de PSRM, a declarat: „Cetățenii R. Moldova dau dovadă de responsabilitate. Eu astăzi am votat pentru independența și statalitatea Republicii Moldova, cred în viitorul acestei țări. Eu am votat pentru pace, pentru liniștea interetnică pentru schimbări spre bine. Avem nevoie de schimbări calitative, nu șocuri, nu crize, dar schimbări spre bine. Am votat pentru echitatea socială, pentru dezvoltarea economică. Am votat pentru prietenie și cu Uniunea Europeană, și cu Rusia, și cu România și cu Ucraina.”

De asemenea, șefa PAS, Maia Sandu, a declarat după ce a votat: „Astăzi este ziua voastră, stimați cetățeni. Astăzi noi cu dvs decidem cum vor trăi oamenii din Republica Moldova în următorii patru ani, decidem cum va păși Republica Moldova în următorul deceniu. Atunci când oamenii se unesc, când oamenii își iau destinul în propriile mâini, atunci aceste se schimbă. Eu am votat pentru o Moldovă de care toți să fim mândri. Am votat pentru schimbare, pentru încredere în ziua de mâine.”

Pe teritoriul României sunt amenajate 13 secții de votare pentru cetățenii din Republica Moldova - două la sediul Ambasadei Republicii Moldova din București și una la sediul Autorității Electorale Permanente.

Restul secțiilor sunt în județele Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Suceava și Timișoara.

Alegeri în Republica Moldova: Igor Dodon și Maia Sandu, în turul doi

Mai mult pe EurActiv »