Turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este inevitabil. Moldovenii ar avea de ales între candidatul pro-rus, socialistul Igor Dodon, și candidatul anti-sistem, pro-european, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Ultimul sondaj de opinie de referință, făcut public joi, la Chișinău, arată că învingător în turul doi ar fi ieșit Igor Dodon, conform opțiunilor electoratului de până la data de 16 octombrie (ziua în care forțele politice anti-sistem au decis să susțină un singur candidat la Președinție – pe Maia Sandu).

Este vorba de sondajul „Barometrul Opiniei Publice - octombrie 2016”, realizat de compania sociologică „CBS-AXA” la comanda Institutului de Politici Publice de la Chișinău.

Șansa Moldovei – mobilizarea tinerilor

Conform acestui sondaj, Igor Dodon este cel mai popular politician din Republica Moldova. Dacă s-ar fi duelat, cu o săptămână în urmă, în turul II al alegerilor cu Maia Sandu, acesta ar fi ieșit învingător cu 40.25 la sută din voturi. Și asta pentru că electoratul pro-european este dezamăgit de cei care, guvernând în ultimii 7 ani, au comis cele mai mari jafuri din istoria Moldovei independente, acoperindu-se cu lozinci pro-europene.

Lipsiți de speranță, tinerii cu viziuni pro-europene fie au părăsit Moldova, fie s-au izolat și au trecut în tabăra celor predispuși să ignore alegerile prezidențiale.

Citiți pe Report.md mai multe detalii despre intențiile de vot ale moldovenilor și în privința celorlalți candidați. Unii dintre ei au renunțat la candidatură în favoarea unuia singur: Maia Sandu.