Premierul R. Moldova, Maia Sandu, a solicitat sprijinul autorităților americane, inclusiv FBI, CIA și a Departamentului de Justiție în investigarea dosarului furtului bancar.

În cadrul întâlnirii de la Washington cu prim-ministrul Maia Sandu, vicepreședintele SUA, Mike Pence, și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor democratice promovate de către Executivul de la Chișinău.

Potrivit unui comunicat al Executivului moldovean, Mike Pence a subliniat că SUA a susținut transmiterea pașnică a puterii și va continua să fie un susținător fidel al transformării democratice a Moldovei, în timp ce restabilirea statului de drept și integritatea instituțiilor publice trebuie să rămână obiective majore pentru noul guvern.


Maia Sandu a reiterat că un stat funcțional, în interesul cetățenilor și demontarea sistemului corupt vor fi sarcini de bază ale executivului.

Premierul a solicitat sprijinul autorităților americane, inclusiv FBI, CIA și a Departamentului de Justiție în investigarea dosarului furtului bancar, precum și înghețarea activelor de pe teritoriul SUA ale persoanelor implicate în furt. Vicepreședintele Mike Pence a declarat că autoritățile SUA vor analiza cererea Moldovei de a investiga acest caz.

Maia Sandu a subliniat că integrarea europeana rămâne obiectivul de baza al Executivului, iar cooperarea cu SUA, în mai multe domenii, inclusiv în sectorul apărării și al securității, este o prioritate strategică pentru Moldova.

De asemenea, premierul a declarat că la etapa actuală nu există condiții propice pentru soluționarea politică a conflictului transnistrean, iar o soluție nepotrivită ar putea dăuna intereselor Republicii Moldova.