Marea Britanie, Franța, Germania, Polonia și Suedia au emis o declarație comună cu privire la recunoașterea noii majorități parlamentare și sprijinul pentru noul guvern de coaliție de la Chișinău, relatează Report.md.

”Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia au urmărit cu atenție evoluțiile recente din Republica Moldova. În urma alegerilor parlamentare a fost creată o majoritate, aleasă în mod democratic și care a luat decizii importante, inclusiv formarea unui nou Guvern. În actuala criză constituțională, privim și susținem Parlamentul Republicii Moldova ca reprezentant al poporului Republicii Moldova și îl considerăm cel mai bun loc pentru a discuta toate problemele politice, inclusiv cele controversate”, se arată în Declarația celor cinci state membre UE.

Acestea fac apel ”la calm și reținere”, precizând că ”toate părțile poartă răspundere pentru soluționarea acestei crize constituționale prin mijloace pașnice”.

Luni după-amiază, ministrul român de Externe a declarat, într-o conferință de presă, că singura soluție pentru rezolvarea crizei din R. Moldova o reprezintă alegerile anticipate. Ulterior, Teodor Meleșcanu a menționat că e vorba de o părere personală.