Rusiei, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține că Republica Moldova "nu există" ca țară, iar "șefii au vândut-o României".

Medvedev a comentat declarația premierului moldovean Dorin Recean privind faptul că mai mulți oficiali ruși sunt indezirabili în Republica Moldova, inclusiv președintele Vladimir Putin. Acesta a menționat că Republica Moldova nu ar exista ca stat, și, în același timp, a cerut, în mod ironic, oficialilor moldoveni să respecte „suveranitatea Republicii Moldovenești Nistrene”, scrie NewsMaker.md.

„Ființa misterioasă pe nume Recean a anunțat că nici președintele Rusiei, nici fețele oficiale ruse nu vor putea intra în țara lor – Moldova. În primul rând, nimeni nici nu intenționa să plece acolo. Poate, cumva, mai apoi… În al doilea rând, nici nu există o astfel de țară. Șefii locali au vândut-o României, devenind trădători ai propriei patrii. Și nu are niciun sens să discuți cu ei. Să se lămurească poporul cu ei. Și să decidă, în sfârșit, cine sunt – moldoveni sau români. P.S. Evident, cu mențiunea că toți „recenii” și „sandu” vor respecta suveranitatea „Republicii Moldovenești Nistrene”* (*denumirea dată de regimul nerecunoscut de la Tiraspol regiunii transnistrene, nota red.), a scris Medvedev pe o rețea socială.

Reacția vine după ce, în cadrul ediției din 27 aprilie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, premierul Dorin Recean a menționat că Republica Moldova a elaborat o „listă neagră” a oficialilor din Federația Rusă indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova. În listă se regăsește inclusiv președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, precum și omul de afaceri cu legături strânse în mediul politic din Rusia și Republica Moldova, Igor Ceaika, susține oficialul.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat joi Rusia că se amestecă în afacerile interne ale Moldovei, indicând că în alegerile care urmează să aibă loc în acest weekend în regiunea Găgăuzia, mulți dintre candidați sunt agenți ruși.

Delegația împiedicată să intre în Republica Moldova a fost condusă de Rustam Minnikhanov, guvernatorul regiunii Tatarstan din Rusia, care a declarat că este regretabil că i s-a refuzat intrarea în Chișinău.

"Vedem o interferență deschisă, el (Rustam Minnikhanov - n.r.) se îndrepta spre Găgăuzia să susțină unul dintre candidații la alegeri", a declarat Sandu într-un interviu televizat. "Din păcate, mulți dintre candidații de acolo sunt agenți ai Rusiei, și nu politicieni care doresc să lucreze pentru binele poporului Găgăuz", a mai continuat ea.